Smellicopter je dron, který používá anténu ze živé můry k vyhledávání pachů

 Technologie 
20. prosince 2020 08:36 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dron je schopen vyhledávat cíle podle pachu, který vydávají Mark Stone/University of Washington
Jednou z obrovských výhod dronů je, že tito malí roboti mohou létat tam, kam se lidé nebo velké stroje nedostanou, včetně oblastí, které mohou být příliš nebezpečné, jako jsou nestabilní struktury po přírodní katastrofě nebo oblasti s nevybuchlými zařízeními. A proto vzniká tzv. smellicopter, tedy dron, který cítí pach.

Vědci se zajímají o vývoj zařízení, která by se v těchto situacích dokázala pohybovat podle pachu chemikálií ve vzduchu, aby lokalizovala ty, kdo přežili katastrofu, úniky plynu, výbušniny a další. Ale většina senzorů vytvořených lidmi není citlivá nebo dostatečně rychlá, aby byla schopna najít a zpracovat specifické pachy při letu skrz nerovnoměrný zápach, který tyto zdroje vytvářejí.

Při vývoji dronu pomohl hmyz

Nyní tým na Washingtonské univerzitě vyvinul tzv. Smellicopter, tedy čichací helikoptéru, autonomní dron, který používá živou anténu z můry k navigaci směrem k pachům. Smellicopter také může cítit překážky a vyhýbat se jim, když letí vzduchem. Tým tyto pokroky zveřejnil v časopise IOP Bioinspiration & Biomimetics.

"Použitím skutečné můrové antény s dronem dokážeme získat to nejlepší z obou světů. Citlivost biologického organismu na robotické platformě, kde můžeme ovládat jeho pohyb,“ uvedla hlavní autorka Melanie Anderson.

Můra používá své antény k snímání chemikálií ve svém prostředí a k navigaci ke zdrojům potravy nebo potenciálním kamarádům.

Tým použil antény od můry Manduca sexta, což je druh hojně se vyskytující na americkém kontitentu. Jakmile je anténa oddělena od živé můry, zůstává biologicky a chemicky aktivní po dobu až čtyř hodin. Toto časové rozpětí lze podle vědců prodloužit uložením antén v lednici.

Přidáním drobných drátů na oba konce antény se vědcům podařilo připojit je k elektrickému obvodu a měřit průměrný signál ze všech buněk v anténě.

Dron nepotřebuje GPS navigaci

Další výhodou dronu Smellicopter je, že nepotřebuje GPS. Místo toho používá kameru k průzkumu svého okolí, podobně jako hmyz používá oči. Díky tomu je zařízení Smellicopter vhodné pro průzkum vnitřních nebo podzemních prostor, jako jsou doly nebo potrubí.

Během testů ve výzkumné laboratoři byla helikoptéra Smellicopter přirozeně vyladěna k letu směrem k vůním, které můry považují za zajímavé, jako jsou květinové vůně. Vědci však doufají, že vyladí můrovou anténu i na další pachy, jako je například výdech oxidu uhličitého od někoho uvězněného pod sutinami nebo chemický podpis nevybuchlého zařízení. Dále čtěte: Raketový motor, který poskytuje solární tepelný pohon, už není jen šílenou teorií.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít