Microsoft patentoval nový software, který dokáže zjistit, kdy se zaměstnanci flákají

 PC a Mobily 
09. prosince 2020 07:09 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Velký bratr nabírá nové rozměry Depositphotos
Práce z domova nebo-li home office je stále aktuální a vypadá to, že v budoucnosti bude rovněž stále častější. Ale s novým softwarem to nebude žádná procházka růžovým sadem.

Úřad pro patenty a ochranné známky Spojených států patentoval Microsoftu nový software, který umožňuje zaměstnavatelům sledovat řeč těla a mimiku zaměstnanců během virtuálních i osobních schůzek, a následně jejich šéfům poskytuje numerické "skóre produktivity“.

Nenáviděný software

Microsoft už svůj software představil na své konferenci v říjnu a vzbudil tím poměrně vekou vlnu nevole, jak si povšiml dokonce i časopis Forbes. Od té doby měli bezpečnostní experti příležitost hlouběji se podívat na samotný software a na skóre produktivity.

"Je to strašné," řekl odborník přes práva na soukromí J.S. Nelson, docent práv na Villanova University. "Proč takto chtějí sledovat lidi a co to lidem říká o vztahu, který by měli mít se svými zaměstnavateli na pracovišti? Jakou zprávu tím zaměstnancům posíláte?“ řekl Nelson Forbesu.

Tento software v zásadě využívá kancelářské počítače a poskytuje manažerům přístup k přehledu celofiremních aktivit. Tedy jaká zařízení zaměstnanci používají, kolik schůzek navštěvují v Microsoft Teams a kolik hodin stráví v sadě Microsoft Office nebo Skype. Do určité míry jsou i e-maily předmětem nějaké kontroly a živé nebo virtuální schůzky podléhají monitorování řeči těla, výrazů obličeje a zapojení se do schůzky.

"Každý z parametrů kvality kvantifikuje podmínky schůzky během jedné nebo více dříve uplynulých schůzek a lze je použít k určení celkového skóre kvality pro každou z jedné nebo více schůzek, které již uplynuly,“ konstatoval Microsoft ve svém patentovém podání s tím ,že  "zařízení pro sledování kvality může zaznamenat analýzu řeči těla a mimiky účastníků schůzky.“

Microsoft se brání

"Tento typ softwaru pro sledování zaměstnanců brání rozmanitosti na pracovištích tím, že pracuje na falešném předpokladu, že existuje jednotný a normativní způsob, jak lidé optimálně pracují," řekla BBC Silkie Carlo, ředitelka skupiny Big Brother Watch pro britské občanské svobody. "Mnoho monitorovacích technologií se prodává jako inovativní software, ale ve skutečnosti jsou neuvěřitelně retrográdní.“

Microsoft se už od října brání velmi ostrým reakcím na svůj nový vynález. "Dovolte mi, abych byl přesný. Produktivní skóre není nástroj pro sledování práce," napsal Jared Spataro, viceprezident Microsoft 365 Corporate. "Skóre produktivity je o objevování nových způsobů práce, které lidem poskytnou skvělé možnosti spolupráce."

V rozhovoru pro Forbes Melissa Grant, ředitelka marketingu produktů Microsoft 365, zopakovala, že tento nástroj nelze použít ke sledování každého pohybu jednotlivého zaměstnance. "Mít čísla o něčem neznamená, že máte tušení, co se děje s vašimi zaměstnanci," řekla. Grant nicméně uznala potenciální mezeru, protože pracovníci teoreticky mohou jednoduše spustit řadu programů Microsoft na ploše a pak si v klidu dát dlouhý oběd.

Nicméně je jasné, že technologické společnosti vymýšlejí stále nové a nové nástroje, kterými by počítačové uživatele mohli důkladněji sledovat a analyzovat. Dále čtěte: Během práce z domova jsou notebooky více namáhané. Jak je chránit, aby takovou zátěž vydržely.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum