Jak vybrat vhodný dalekohled, se kterým můžete sledovat hvězdy a vesmír

 Technologie 
28. listopadu 2020 09:15 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Špatným výběrem dalekohledu se připravíte o krásy vesmíru Depositphotos
Astronomie je obtížným koníčkem, ale může být ještě těžší, pokud se do něj pustíte se špatným dalekohledem.

Existuje mnoho cenově dostupných modelů prezentovaných jako "základní úroveň“ astronomie, ve skutečnosti ale mají horší optiku a bývá obtížné je nastavit tak, abyste vůbec na obloze něco viděli. Pokud tedy astronomii berete vážně, vyplatí se investovat o pár korun navíc a vybrat si dalekohled, se kterým se do svého náročného koníčka budete schnopni opravdu ponořit.

Co umí dobrý dalekohled

Na to jsme se samozřejmě zeptali samotných astronomů. Podle nich dobrý komerční dalekohled dokáže poskytnout skvělý výhled na měsíční povrch, vidět například planety jako Saturn a jeho prstence a Jupiter a jeho měsíce a v neposlední řadě také vzdálené galaxie a mlhoviny. A až vás jednou třeba astronomie omrzí, dalekohled můžete používat například ke sledování fauny v přírodě.

Pro domácí astronomii většina odborníků doporučuje sadu dalekohledů 7 x 50 nebo 10 x 50, nebo jak poznamenává Ed Ting ze Scopereviews "největší objektivy, které pohodlně udržíte.“ Jak asi každý ví, clona objektivu je na dalekohledu to nejdůležitější. Určuje množství světla, které objektiv shromažďuje. To rozhoduje o tom, co skrz dalekohled vidíte.

Výběr vašeho prvního dalekohledu

Existuje celá řada typů dalekohledů, ale všechny spadají do tří základních kategorií: refraktory, reflektory a složené dalekohledy (nazývané také katadioptrické).

Klíčovým rozdílem mezi refraktorem a reflektorem je, že reflektor používá jako primární součást zrcadlo, zatímco refraktor používá pouze čočku na konci dlouhé trubice. To znamená, že reflektory mohou mít mnohem kratší délku a zároveň poskytují větší clony. Složené dalekohledy jsou jednoduše kombinací těchto dvou a využívají jak zrcadla, tak čočky.

Ve všech případech je však třeba věnovat největší pozornost cloně (nebo průměru objektivu). Mnohé dalekohledy slibují velkou úroveň zvětšení, což je působivé, ale to je vám k ničemu bez dostatečně velké clony, abyste skutečně shromáždili světlo potřebné k zaostření obrazu.

Další důležitou úvahou je, kolik práce při pozorování vesmíru chcete udělat sami. Plně manuální dalekohled může být levnější, ale pro někoho, kdo právě začíná, by to mohlo být příliš komplikované. Computerizované dalekohledy vám pomohou snadno najít objekty na noční obloze s minimálním nastavením a budou vám i nadále dobře sloužit, až se stanete zručnějším astronomem.

Při výběru těchto dalekohledů se tedy řiďte nejen výše uvedenými údaji, ale vybírejte také to nejlepší, co nabízí vaše cenová kategorie. Specializované obchody většinou i na svých webových stránkách nabízejí nejen podrobný popis dalekohledu, ale i jeho zákaznické recenze, které vám poskytnou dobré vodítko. Dále čtěte: Nová technologie umožňuje fotoaparátům zachytit barvy neviditelné lidským okem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve