Americké námořnictvo bude detekovat ponorky přímo z nebe radarem

 Vojenství 
23. listopadu 2020 10:30 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Hlídková letadla najdou radarem jakoukoliv ponorku Depositphotos
Americké námořnictvo nahradí tradiční detekci ponorek sonarovou a magnetickou technologií radarem AN / APS-154 Advanced Airborne Sensor (AAS). Radarový systém ponese letoun P-8 Poseidon, který pak může zaútočit na ponorky protiponorkovými torpédy.

Podle Forbesu je systém vybaven pokročilým radarem s elektronickým skenováním (AESA). Na rozdíl od tradičních anténních radarů, které používají jeden velký výkonný radarový modul, používají radary AESA mnoho menších modulů. Tyto moduly mohou společně pracovat na více frekvencích, což znamená, že mohou překonat rušení nebo rozšířit nebo zaměřit svá pole detekce, zejména proti malým objektům a těm, které lidské oko nevidí.

Ponorky se už neschovají

Jedním z takových objektů je brázda vytvořená ponořenou ponorkou na povrchu oceánu. Ta se tvoří, když ponorky vytlačují vodu, která je na povrchu sotva viditelná. Radar, jako je AAS, dokáže tyto brázdy zachytit ze struktury pravidelných oceánských vln a určit polohu ponorky.

Jakmile je ponorka detekována, může letoun P-8 odhodit lehká protiponorková torpéda. Ta mají padat, vstoupí do vody, zapnou palubní sonarový systém a začnou hledat nepřátelskou ponorku. Když torpédo najde ponorku, odpálí hlavici.

Letoun P-8 Poseidon bude hlídkovat nad oceány

Zdá se, že systém AAS pravděpodobně zcela nahradí starší systémy detekce ponorek. Letadla, jako je námořní stroj P-3C Orion, často shazovala do moří sonarové bóje, aby ponorky našla. Další dosud užívaný systém pro vyhledávání nepřátelských ponorek, detektor magnetických anomálií, detekuje narušení magnetického pole Země způsobené velkou ponorkou s ocelovým trupem.

Námořní hlídkové letadlo P-8 Poseidon je ve službě amerického námořnictva poměrně nové. Bude mít sice rovněž možnost házet do oceánů sonarové bóje, ale není už vybaveno detektorem magnetických anomálií. To naznačuje, že detekce radarové ponorky je budoucnost, ve kterou americké námořnictvo plně věří.

Letadlo kromě torpéd má na palubě ještě další výzbroj. Jsou to především hlubinné pumy, protilodní střely AGM-84 Harpoon, AGM-84K SLAM-ER, protizemní řízené střely AGM-64 Maverick, protiletadlové řízené střely AIM-9 Sidewinder a také upravené AIM-120 AMRAAM. Tento letoun, který je v moři schopen najít prakticky vše a následně udeřit ničivou silou, má kromě USA k dispozici i řada spojeneckých armád, včetně  Austrálie, Norska, Nového Zélandu či Anglie. Dále čtěte: Americké letectvo na své stíhačky montuje paprsky smrti. Umí sestřelit prakticky všechno.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008