Možná můžete mít rychlejší internet a nevíte o tom

 Technologie 
02. prosince 2020 08:12 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čím víc vás doma je, tím vyšší rychlost internetu potřebujete Pixabay
Rychlost internetu pro většinu z nás důležitá. Zvlášť nyní, když jsou mnozí povinně doma a školu či zaměstnání zvládají on-line. Máme několik doporučení, která stojí za to vyzkoušet.

Bez internetu se dnes nedá nejen pracovat, ale ani studovat. A pokud musíte být on-line dokonce i vidět, jsou nároky na přenosovou kapacitu linky značné. Jestliže je vás pak doma víc, začíná boj o pásmo. Přitom možná můžete mít rychlejší internet, ale nevíte o tom.

Jak rychlý internet potřebuji?

Jednoduchá odpověď – co nejrychlejší. To samozřejmě neplatí vždycky. Ale určité požadavky tu jsou. Pokud chcete sledovat filmy ve 4K ze streamovacích služeb, budete potřebovat alespoň 50 Mbit/s. Pokud budete dejme tomu čtyři pracovat naráz na internetu, hodí se vám alespoň 100 Mbit/s. Máte-li zvláštní požadavky na stahování dat nebo na odesílání, budete potřebovat 250 Mbit/s i třeba 1 Gbit/s. Naopak, jestliže jste hráč, půjde vám především o co nejmenší odezvu, což spolehlivě zajistí sice pomalejší síť ADSL, ale právě s menší odezvou.

Čas od času prozkoumejte nabídky

Fígl možného zrychlení internetu spočívá v tom, abyste jednou za čas prohlédli nabídky různých operátorů a vybrali z nich tu, která bude nejlepší. Doporučujeme zhruba jednou za půl roku si dát tu práci a postupně projít nabídky operátorů. Je zajímavé, že se značně liší. Když si následně srovnáte rychlosti v dané lokalitě od O2, Vodafone, T-mobile, Nordic Telecom, Poda a dalších, zjistíte, že zatímco u některého operátora končíte na 20 Mbit/s, jiný nabízí 100 Mbit/s a jiný třeba i 1Gbit/s. V některých lokalitách jsou zase značné rozdíly v ceně nabízených služeb.

Nebojte se změny

Změny poskytovatele internetu se dnes nemusíte bát, protože od jara roku 2020 se neplatí žádné pokuty za předčasné opuštění stávajícího operátora. Tedy s výjimkou změny, která by přišla dříve než po třech měsících užívání služby. Vedle samotné ceny poskytovaného tarifu se ovšem zajímejte i o cenu zařízení, které pro příjem potřebujete. Někteří poskytovatelé vyžadují, abyste si zařízení koupili vlastní nebo ho postupně spláceli. Jiní vám zařízení dají do pronájmu a výše poplatku se i zde může zásadně lišit. Jestliže tedy nejste spokojeni s rychlostí, stabilitou nebo kvalitou služby, bez váhání přejděte k operátorovi, který bude pro vás výhodnější. Někdy může do úvah vstoupit i případné propojování služeb, které mají operátoři obzvlášť rádi, ale i tak může být změna výhodnější.

Jaké technologie jsou ve hře

Dnes máte na výběr zejména mezi připojením, které jde po klasickém telefonním kabelu. Zde jsou maximální rychlosti kolem 250 Mbit/s. Bohužel se místo od místa rychlost liší. Může tomu být tak, že v jednom vchodu je vysoká a vedle jen 20 Mbit/s. Druhou možností je internet šířený vzduchem, který operátoři rádi nazývají jako 5G, ale ve skutečnosti jde zatím především o LTE síť. I zde se může rychlost vyšplhat i na 250 Mbit/s. Bohužel takových lokalit není většina. Leckde se dá najít připojení po optickém kabelu, které míří až k 1Gbit/s. Funguje obzvlášť tam, kde je více bytů v jednom domě. Někde zůstávají ve hře malé wifi sítě, které se rychlostně pohybují obvykle pod 20 Mbit/s a vynikají spíš nízkou cenou. K maximální rychlosti internetu, o které se dočtete zde, se tedy zatím neblížíme, ale každá změna k lepšímu je dobrá.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47