Sledování obrazu z různých úhlů bude brzy skutečností díky holografickému displeji

 Technologie 
30. listopadu 2020 09:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Přelomová technologie umožní holografické sledování Samsung
Tým vědců ze společnosti Samsung vyvinul holografický video displej s tenkým panelem, který umožňuje sledování z různých úhlů.

Ve svém příspěvku publikovaném v Nature Communications skupina vědců popisuje své nové zobrazovací zařízení a jejich plány na jeho použití pro chytré telefony.

Malý a šikovný

Přes všechno, co jsme viděli ve sci-fi filmech, stále nejsou 3D holografické videopřehrávače spotřebitelům k dispozici. Dosavadní zařízení jsou příliš velká a zobrazují video z omezených pozorovacích úhlů. V rámci tohoto nového úsilí vědci společnosti Samsung tvrdí, že tyto potíže překonali a postavili už funkční prototyp.

Nové zařízení je přibližně 25 cm vysoké a má také jednotku řízení a podsvícení s vychylovačem paprsků pro zvýšení pozorovacích úhlů. Prototyp má úhel sledování 15 stupňů na vzdálenost až jednoho metru. Deflektor paprsků byl vyroben vložením tekutých krystalů mezi tabule skla. Konečným výsledkem tak je zařízení, které dokáže ohnout světlo, které jím prošlo, velmi podobně jako hranol. Testování ukázalo, že deflektor paprsku v kombinaci s naklápěcím mechanismem zvýšil pozorovací úhly třicetkrát ve srovnání s konvenčními konstrukcemi.

Nový design také umožňuje, že zařízení je velmi tenké a má tloušťku pouhý 1 cm. Má také světelný modulátor, geometrický objektiv a holografický video procesor schopný provádět 140 miliard operací za sekundu. Vědci použili ke zpracování video dat nový algoritmus, který používá vyhledávací tabulky místo matematických operací. Ukázkové zařízení dokázalo zobrazovat holografické video v rozlišení 4K s rychlostí 30 snímků za sekundu.

Uživatel může se zařízením komunikovat v reálném čase pomocí klávesnice

Prototyp sice funguje skvěle, dokonce natolik, že vědci už zveřejnili několik testovacích videí. Ale neznamená to, že si něco takového budeme moci za pár měsíců koupit v obchodě.

Než totiž bude možné toto revoluční zařízení komercializovat, je ještě zapotřebí ho podstatně vylepšit. Například je třeba, aby bylo ještě tenčí. Vědci rovněž musejí vymyslet konfiguraci pro použití se smartphonem.

Přesto se inženýři domnívají, že to všechno zvládnou brzy a že jejich zařízení bude brzy vyráběno sériově. Dále čtěte: Nová technologie umožňuje fotoaparátům zachytit barvy neviditelné lidským okem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod