Vědci stanovili nový rekord pro největší rychlost internetu

 Technologie 
25. srpna 2020 16:35 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Přenos dat v laboratorních podmínkách je neuvěřitelně rychlý Pixabay
Internet změnil v posledních několika desetiletích většinu oblastí našeho života a tato technologie se neustále zlepšuje. Vědci proto mohli v uplynulých dnech stanovit nový rekord v rychlosti přenosu dat a zaznamenali neuvěřitelnou rychlost 178 terabitů za sekundu.

A to znamená, že nyní jsou vědci s přenosem dat asi o pětinu rychlejší než při předchozím rekordu, a zhruba dvakrát tak rychlejší než ten nejlepší internet, který je dnes vůbec dostupný.

Kolik filmů byste stáhli za sekundu?

Abyste si tak rychlý přenos dat vůbec mohli nějak představit, tak vezměte v úvahu třeba takový film o velikosti přibližně 15 GB. A takových filmů byste mohli touto rychlostí stáhnout přibližně 1 500 za jednu sekundu.

To by mohlo znamenat víc, než jen superrychlý laboratorní experiment. Technologie použitá k dosažení záznamu 178 Tbps může být podle stávajících vědců relativně snadno přidána do stávajících kabelů z optických vláken.

Dnešní internet se sestává z takových tras optických vláken, která používají zesilovače k zastavení degradace světelných signálů. Přidání nové technologie k existujícím zesilovačům, které jsou od sebe vzdáleny obvykle asi 40 až 100 kilometrů, by vyžadovalo zlomek výdajů, které by byly nutné k nahrazení skutečného vlákna, tvrdí vědci.

"Zatímco současná nejmodernější propojení cloudových datových center jsou schopna přepravit až 35 terabitů za sekundu, pracujeme s novými technologiemi, které efektivněji využívají stávající infrastrukturu. Lépe také využíváme šířku pásma optických vláken, která umožňují přenos o rychlosti světového rekordu 178 terabitů za sekundu,“ říká Lidia Galdino z University College London ve Velké Británii.

Jde to ještě rychleji?

Nový rekord v přenosu dat 178 Tbps posouvá teoretické limity toho, co může síť pro přenos dat ještě poskytnout. Tato myšlenka maximalizace limitů současných datových sítí je ideou, kterou mnozí vědci zkoumají, a snaží se najít způsob rychlého přenosu dat podobným způsobem, jakým se pohybují fotony světla.

S globální pandemií, která nutí mnoho z nás pracovat přes internet, nebyla potřeba větších rychlostí přenosu dat nikdy aktuálnější. Zejména, když dosud bylo k internetu připojeno jen asi 40 % světové populace.

"Nezávisle na krizi COVID-19 se internetový provoz v posledních 10 letech exponenciálně zvýšil a celý tento nárůst poptávky po přenosu dat souvisí s poklesem nákladů na bit," říká Galdino.

"Vývoj nových technologií je rozhodující pro udržení tohoto trendu směrem k nižším nákladům při současném uspokojování budoucích požadavků na rychlost přenosu dat, které se budou i nadále zvyšovat s budoucími aplikacemi, které promění životy lidí.“ Dále čtěte: Nový výzkum naznačuje, že svět by mohl směřovat k informační katastrofě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve