Nový výzkum naznačuje, že svět by mohl směřovat k informační katastrofě

 Technologie 
16. srpna 2020 18:54 / Mirka Malá
  10
📷
3 fotografie v galerii
Zemi možná zničí technologie Depositphotos
Nový výzkum naznačuje, že svět by mohl směřovat k informační katastrofě, protože rychlost nárůstu digitálních bitů se stále zvětšuje.

V nové studii výzkumník Melvin Vopson z University of Portsmouth ve Velké Británii předpovídá, že naše stále rostoucí virtuální zásoby digitálních informací mohou mít dramatické, nepředvídané důsledky pro zemskou hmotu.

Množství dat se rychle zvětšuje

"Doslova měníme planetu kousek po kousku a je to neviditelná krize," říká Vopson.

Abychom porozuměli nejnovějším myšlenkám Vopsona, stojí za zmínku teoretická konstrukce, kterou navrhl minulý rok, nazvaná princip ekvivalence hmotnosti-energie-informace.

Podle Vopsonových myšlenek a teoretických výpočtů by hmotnost zařízení pro ukládání dat vzrostla o malé množství při načítání digitální informace. Toto teoretické zvýšení hmotnosti by bylo sice malé, říká Vopson, ale stále významné a měřitelné.

Vopsonova myšlenka však dosud nebyla experimentálně ověřena. Nicméně sám vědec nyní zveřejnil nový dokument, který zkoumá některé z hypotetických budoucích důsledků, pokud se jeho teoretický princip ukáže jako pravdivý.

Za prvé Vopson pracuje s odhady IBM, že na Zemi je každý den produkováno přibližně 2,5 kvintilionu bajtů digitálních dat, což představuje přibližně 1021 digitálních bitů informací ročně.

Pokud se množství digitálního obsahu, který děláme, zvýší o 20 procent ročně, Vopson počítá, že za přibližně 350 let počet vyrobených digitálních bitů překročí počet všech atomů na Zemi.

Ještě předtím, než se dostaneme k tomuto bodu, by však spotřeba energie potřebná k udržení veškeré produkce digitálních informací byla větší, než je současná planeta. Ale to není všechno.

Pokud vezmeme v úvahu zásadu ekvivalence hmota-energie-informace, bude mít toto množství digitálních informací obrovský dopad i na množství, nejen na energii.

Některé propočty jsou hrozivé

Když zadáme vyšší tempo růstu, třeba 5 procent, 20 procent či 50 procent, tato čísla se stanou extrémními. Například při 50% růstu ročně by digitální obsah představoval polovinu hmoty celé planety během pouhých 225 let.

Samozřejmě, všechny tyto teoretické předpovědi je třeba brát zatím s rezervou protože zde zkoumané abstraktní pojmy nemusí nutně přesně odpovídat skutečnému světu stejným způsobem, jaký naznačují rovnice.

Přesto jde o fascinující myšlení a Vopson doufá, že jeho nápady budou stimulovat další teoretický a experimentální výzkum, který nás může přiblížit k zodpovězení některých z těchto otázek.

"Protože se ukázalo, že jak speciální relativita, tak Landauerův princip jsou správné, je vysoce pravděpodobné, že nový princip bude také prokázán jako správný," řekl Vopson pro Inverse. Dále čtěte: První teleportace se zdařila. Fyzici teleportovali informace mezi částicemi hmoty.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?