Nový pohon pro vesmírné lodě může výrazně zkrátit cestu nejen na Mars

 Letectví 
14. srpna 2020 07:19 / Lukáš Bauer
  12
📷
2 fotografie v galerii
Hypersonická rychlost je klíčem k průzkumu vesmíru U.S. AIR FORCE
Vědci se domnívají, že pokud vytvoří pohon využívající rázové vlny, může to výrazně zkrátit čas potřebný k dobytí Marsu i jiných objektů ve vesmíru. K tomu, aby mohli astronauté efektivně cestovat vesmírem, je potřeba vysoká rychlost, kterou by vesmírným lodím mohl tento druh pohonu poskytnout.

Vědci začali zkoumat vliv rázových vln na míchání různých tekutin, což by v budoucnu mohlo být základem k vývoji nového motoru. Díky rázovým vlnám by totiž mohlo být namícháno palivo v ideálním poměru, které poskytne mnohem větší efektivitu spalování, než mají běžné technologie.

Rázové vlny vznikají při překročení rychlosti zvuku

Vědci se domnívají, že s použitím rázových vln je možné dosáhnout velmi snadno hypersonických rychlostí. Díky posunu proudu vzduchu kolem rychlosti zvuku by mohla vzduchem napájená raketa hořet nepřetržitě, dokud bude mít palivo, a dosáhnout tak závratných rychlostí i při cestování vesmírem.

Aby vědci vyzkoušeli své představy o míchání paliva v nadzvukových motorech pomocí rázových vln, vytvořili nádobu bez tření, skrze kterou prohnali tekutiny podobně jako vzduch. Díky interakci rázových vln tak získali představu o tom, jak vytvořit palivovou směs, která je mnohem efektivnější, než je běžné.

Rázová vlna udeří do proudu vzduchu, který roztrhá a drasticky zpomalí, což je důležité pro namíchání směsi v motoru, kde proudění vzduchu dosahuje rychlosti zvuku. Tímto způsobem vědci izolovali interakci mezi turbulentním prouděním vzduchu a rázovými vlnami. Vědci nyní budou zkoumat, jaký je nejvhodnější tvar tlakové komory, která by nejsnáze umožnila dosáhnout rychlosti zvuku.

Známá fyzikální reakce

Rázová vlna je obecný pojem a může mít mnoho konkrétních podob podle toho, která veličina se skokově mění. Stejně jako obyčejné vlny nese rázová vlna energii a může se šířit buď prostřednictvím média, nebo bez materiálního nosiče. Rázová vlna vzniká např. tehdy, když se těleso pohybuje prostředím větší rychlostí, než se mohou v daném prostředí pohybovat informace. Dále čtěte: (Došlo k havárii rakety japonské výroby. Explodovala vteřinu po startu).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod