Americká armáda se během války obává ztráty satelitů GPS

 Vojenství 
08. srpna 2020 16:51 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Magnetické pole má být navigační alternativou Depositphotos
Americké letectvo se obává, že během války by mezi prvími cíly mohly být satelity GPS, a proto začalo hledat alternativy. Velkou nadějí je samotné magnetické pole Země.

Magnetické pole by mohlo být použito jako prostředek navigace pro pozemní jednotky, lodě na moři a letadla. Magnetické pole může také navádět rakety k jejich cílům s přesností na 9 metrů.

Celosvětový systém GPS, vytvořený na konci 80. let, se stal nezbytnou součástí života téměř pro každého člověka na planetě. 24 satelitů, které tvoří flotilu GPS, poskytuje zdarma informace o poloze, načasování a navigaci po celém světě a rovněž americké armádě. GPS tak umožňuje jednotkám ve vzduchu, na souši i na moři vždy znát jejich polohu, rychle se dohodnout na společném synchronizovaném čase a relativně snadno se pohybovat v neznámém terénu.

Americká závislost na GPS

Spoléhání Pentagonu na GPS učinilo narušení nebo zničení tohoto navigačního systému jednou z priorit číslo jedna pro americké nepřátele v případě války. Antisatelitní zbraně, rušičky GPS a dokonce i spoofery GPS jsou navrženy tak, aby ničily, nebo alespoň rušily tuto síť, což nutí USA a spojenecké síly spoléhat se na starší a méně přesné způsoby navigace.

Rusko, Čína a Severní Korea vytvořily a zavedly protiopatření proti GPS, z nichž některá narušila dokonce civilní používání tohoto systému. V roce 2019 byla například použita rušička, která narušila civilní letový provoz ve východním Středomoří od Kypru až po Izrael.

Magnetické pole je alternativou

Magnetické pole chránící Zemi před sluncem se liší podle místa. Tyto odchylky zaznamenané magnetometrem lze korelovat s mapou planety. Výsledkem je magnetická mapa Země, která nevyžaduje satelity ani fyzickou mapu.

Využití takové magnetické mapy Země by bylo přesné zhruba do deseti metrů, což sice není tak přesné jako GPS, ale je to mnohem přesnější než jiné prostředky, včetně starších inerciálních navigačních systémů. MAGNAV, jak se mapě říká, se nespoléhá na síť zranitelných satelitů a je velmi obtížné tento systém napadnout. Bylo by totiž zapotřebí jaderné exploze, aby se magnetické pole Země rozhodilo a navigace podle něj by nebyla možná. To znamená, že MAGNAV není možné použít v jaderné válce, ale v konvenčních konfliktech ano.

Zdá se, že americká armáda se tedy v budoucnu vydá touto cestou, i když MAGNAV není příliš použitelný v civilních systémech. Nebo bude MAGNAV používat jako alternativu pro případ, že by vojenský konflikt GPS skutečně narušil, nebo úplně zlikvidoval. Dále čtěte: Americké letectvo bude mít bomby, které ve vzduchu dokáží změnit své útočné plány a aktivně se rozhodovat o tom, které cíle zničit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum