Aplikace, které byste měli ze svého mobilu vymazat

 PC a Mobily 
09. srpna 2020 09:04 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
V mobilech máme množství aplikací, které jsou nebezpečné Pixabay
IT odborníci sestavili opravdu velmi dlouhý seznam mobilních aplikací, které jsou skutečně nebezpečné, a proto by bylo nejlepší je z mobilu vymazat, pokud je dosud používáte.

Mezi těmito aplikacemi, které patří na vrchol černé listiny nebezpečných aplikací, je například sociální síť TikTok, která byla dokonce před několika dny oficiálně zakázána v USA, neboť prokazatelně stahuje veškerá soukromá data u uživatelích. Něco podobného dělá ale i Facebook, jehož mobilní verzi rovněž IT odborníci nedoporučují v telefonu mít.

A je tu ještě celá řada dalších. Které aplikace jsou na černé listině?

IPVanish VPN

VPN nebo tedy virtuální privátní sítě se v posledních 10 letech staly velmi populárními. Jejich účelem je totiž maskovat vaši internetovou aktivitu a poskytovat soukromí a online anonymit vytvořením soukromé internetové sítě z veřejného připojení. VPN maskují umístění vašeho internetového protokolu (IP), takže je prakticky nemožné vás sledovat. Můžete si dokonce nechat udělat krytí, takže to třeba bude vypadat, že jste zrovna v Americe, ale ve skutečnoti budete tady doma na chalupě.

Je tedy ironií, že většina aplikací VPN není bezpečná. V roce 2018 však bylo podle protokolu YouTube Lee od společnosti Sony TV zjištěno, že společnost IPVanish zaznamenává údaje o zákaznících a poskytuje je americkým úřadům.

Aplikace zamořené novou formou malwaru

Už jste slyšeli o Joker Malware? Právě tento měsíc se ukázalo, že tímto malwarem byly infikovány dvě desítky aplikací pro Android, které jsou navrženy tak, aby vás bez vašeho svolení přihlásily k odběru. To by vás mohlo stát i hodně peněz, pokud si pečlivě nekontrolujete výpisy z bankovních a kreditních karet.

"Doposud jsme to zjistili ve 24 aplikacích s více než 472 000 instalacemi," uvedl výzkumník v oblasti kybernetické bezpečnosti Aleksejs Kuprins z CSIS Security Group. Kuprins také uvedl, že virus ukradl SMS zprávy uživatelů, seznam kontaktů a informace o jejich telefonech.

Zjistil, že některé z kódových poznámek byly napsány v čínštině, což by mohlo naznačovat, kde hrozba vznikla.

Jakmile byl malware identifikován, Google vyřadil dotčené aplikace ze svého obchodu, ale pokud je ještě ve svém telefonu máte, měli byste je ihned odinstalovat a taky si překontrolovat bankovní výpisy. Jedná se o tyto aplikace: Advocate Wallpaper, Age Face, Altar Message, Antivirus Security — Security ScanBeach, CameraBoard picture editing, Certain Wallpaper, Climate SMS, Collate Face Scanner, Cute Camera, Dazzle Wallpaper, Declare Message, Display Camera, Great VPN, Humour Camera, Ignite Clean, Leaf Face Scanner, Mini Camera, Print Plan Scan, Rapid Face Scanner, Reward Clean, Ruddy SMS, Soby Camera a Spark Wallpaper.

CamScanner

Ne vždy máte zrovna po ruce fax nebo tiskárnu se zabudovaným skenerem. Když vás tedy někdo požádá, abyste podepsali dokument, naskenovali jej a poslali zpět, pak nejspíš máte v mobilu aplikaci CamScanner.

Tato aplikace vám umožní vyfotografovat dokument a okamžitě jej převést do formátu PDF. Super, že? Samozřejmě, jen dokud malware neinfikuje váš telefon. V červnu totiž vědci kybernetické společnosti Kaspersky našli malware v několika různých verzích aplikace CamScanner.

Vědci popsali malware ve svém blogu: "Jak název napovídá, jedná se o modul Trójský kůň. To znamená, že modul extrahuje a spouští další škodlivý modul ze zašifrovaného souboru obsaženého ve zdrojích aplikace. Například aplikace s tímto škodlivým kódem může zobrazovat rušivé reklamy a přihlašovat uživatele k placeným službám.“

Vypadá to, že problém s malwarem byl vyřešen, protože aplikace CamScanner je zpět v obchodě Google Play. Ale tato ztráta důvěry je dostatečným důvodem, proč se obrátit na podobné aplikace, které poskytují stejné služby a jsou důvěryhodné. Podívejte se třeba na Adobe Scan nebo Microsoft Office Lens jako na bezpečnější alternativu. Dále čtěte: Aplikace, které byste si podle odborníků měli z mobilu hned vymazat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47