Čína představila svou novou zabijáckou kluznou bombu

 Vojenství 
24. srpna 2020 06:19 / Mirka Malá
  7
📷
2 fotografie v galerii
Nová kluzná bomba je kopií americké předchůdkyně CCTV 7
Čína nedávno ukázala Sky Thunder 500, tedy přesně řízenou kluznou bombu. Tato zbraň je silně podobná starší americké vojenské zbrani navržené k útoku na nepřátelská obrněná vozidla a letiště.

Tato nová zbraň je zřejmě jasným signálem pro Tchaj-wan, že čínská armáda může snadno čelit 66 novým stíhacím letounům F-16V, které si země kupuje z USA.

Kluzná bomba startuje z letadla

Nová zbraň je popisována jako kluzná bomba vypuštěná ze stíhacího nebo útočného letadla. Jakmile je bomba venku, používá satelitní navigaci k navádění na cíl.

Objevila se i tvrzení, že zbraň je také naváděna laserem, ale na příkladu rakety na fotografiích není vidět žádný laser. Dosah zbraně je závislý na nadmořské výšce, ve které bude vypuštěna, ale může klouzat asi až 60 kilometrů.

Tianlei 500, jak zní čínský název bomby, váží 500 kilogramů. Bomba nese 240 jednotlivých submunic o velikosti tenisového míčku a je navržena tak, aby je rozprášila po ploše 6000 metrů čtverečních. To umožňuje, aby bomba zasáhla širší oblast než tradiční vysoce výbušné hlavice.

Každá submunice o velikosti tenisáku má výbušnou sílu ručního granátu. Tím je kluzná bomba velmi účinná proti pozemním jednotkám, takže ničí jak nepřátelská obrněná vozidla, tak i třeba zásobovací konvoje.

Nejvíce účinná je ale kluzná bomba proti letištím. Vojenská letiště pokrývají širokou oblast a jediná kluzná bomba tohoto typu může rozptýlit stovky kusů submunice po letišti, poškodit tamní základní vybavení a zničit letadla a dráhy.

Koncept bomby není nový

Koncept Tianlei 500 není ale vůbec nový. Během studené války mělo Královské letectvo podobnou munici s označením JP233. Tento model ale ještě nebyl tak dokonalý. Ale v roce 1998 přišli Američané s bombou AGM-154A Joint Stand-Off Weapon (JSOW).

Tianlei 500 má téměř identický vzhled jako 22 let stará JSOW, ale jsou tu i rozdíly. Tianlei obsahuje 240 submunic, zatímco JSOW jich má 145. Americká kluzná bomba ale pro změnu doletí dál. JSOW používá k navigaci GPS, zatímco Tianlei pravděpodobně používá vlastní čínskou globální satelitní polohovací síť Beidou.

JSOW je už starší model, ale má na rukávu několik nových triků. Novější verze JSOW-C, obsahuje datové spojení zbraně, které umožňuje znovu zacílit zbraň za letu. Zahrnuje také nový zobrazovací infračervený senzor pro vyhledávání lodí na moři. JSOW-C má tandemovou hlavici s nábojem, která se skládá z počátečního tvarovaného náboje a hlavního výbušného náboje, což umožňuje, aby zbraň vystřelila do bunkrů a dalších takových zařízení nejprve tvarovaným nábojem, který na plášti budovy udělá "vypouklou díru", a poté následuje exploze hlavní bomby uvnitř. A nejnovější varianta JSOW-ER má díky nové technologii klouzání neuvěřitelný dolet 461 kilometrů.

Čínská státní média medializují Tianlei 500 poté, co USA a Tchaj-wan údajně dokončily prodej 66 nových stíhacích letounů F-16V. Tchaj-wan potřebuje nové stíhačky jako odstrašující prostředek proti případné čínské vojenské akci. Dále čtěte: Korejci budují svoji první letadlovou loď se stíhačkami F-35.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod