NASA poprvé vyzkoušela helikoptéru, která má prozkoumat Mars

 Technologie 
21. srpna 2020 07:50 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Helikoptéru čeká vůbec první let na jiné planetě NASA
Vrtulník Ingenuity, který má prozkoumat Mars, byl konečně poprvé ve vesmíru na dálku zapnut. I když se momentálně nachází stále na cestě k rudé planetě.

7. srpna NASA ve vesmíru poprvé helikoptéru Ingenuity zapnula, aby se nabilo jejích šest lithium-iontových baterií. Helikoptéra je aktuálně uložena pod břichem roveru Perseverance a je na cestě na Mars. 

Vrtulník se dostane na Mars až v únoru příštího roku

"Byl to pro nás velký mezník, protože to byla naše první příležitost zapnout Ingenuity a vyzkoušet jeho elektroniku od doby, kdy byla mise 30. července zahájena," řekl Tim Canham, provozní vedoucí pro Mars Helicopter v laboratoři NASA Jet Propulsion Laboratory v jižní Kalifornii. "Stejný postup budeme opakovat každé dva týdny, abychom udrželi přijatelný stav nabití."

Nabíjení baterií trvalo osm hodin, během nichž NASA testovala a analyzovala jejich výkon. Podle prohlášení byly baterie nabity pouze na 35 % své maximální úrovně, aby se udržel jejich optimální stav.

Přistání vrtulníku na Marsu je naplánováno na 18. února 2021. V určitém okamžiku se Ingenuity odpojí od roveru, sestoupí na povrch rudé planety a provede několik průkopnických testovacích letů. Na Marsu budou baterie vrtulníku nabíjeny vlastním solárním panelem.

Helikoptéra se stane průkopníkem robotických letů na Marsu

Pokud experimentální zkušební lety vrtulníku na Marsu proběhnou podle plánu, Ingenuity jimi prokáže, že na Marsu jsou možné robotické lety. To otevírá dveře pro rozsáhlé letecké zkoumání planety v budoucích misích.

"To, že jsme dokázali vrtulník zapnout a částečně nabít baterie, ukazuje, že jsme přežili spuštění, a že zatím dokážeme zvládnout drsné prostředí meziplanetárního prostoru," uvedl ve svém prohlášení MiMi Aung, projektový manažer Ingenuity Mars Helicopter.

"Čeká nás ještě několik průkopnických kroků, než se můžeme pokusit o první experimentální letovou zkoušku na jiné planetě, ale právě teď se všichni cítíme velmi dobře a věříme v budoucnost celého projektu," dodal Aung. Dále čtěte: NASA buduje observatoř o velikosti fotbalového hřiště. Neobvyklá technologie bude studovat vesmír.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008