Technologie vibračního oblečení může změnit vnímání vašeho vlastního těla

 Technologie 
12. května 2020 07:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Budeme nosit vibrující šaty? Frontiers
Je pravda, že oblečení je jedním z hlavních způsobů, jak se lidé vyjadřují a v případě vysoké módy mohou dokonce vyvolávat úctu. Ale co kdyby vaše oblečení mohlo udělat ještě něco lepšího, totiž ovlivňovat váš duševní stav?

Vedci totiž našli způsob, jak vyrobit oděv příjemný nejen na nošení, ale příjemný také pro duši. A to jen změnou vibračních vzorců v oděvu.

Aby potvrdili svoji hypotézu, provedli vědci dva experimenty se dvěma různými prototypy oblečení „Magic Lining“. Nejprve použili oděv pokrytý 21 vibrátory, které jsou připojeny k desce mikrokontroléru. Samotný software pak běží na počítači. Aktivací těchto motorů v různých kombinacích vytvořil tým čtyři různé typy vibrací. Každý typ pak opakovali třicetkrát.

Oblečení umí vyvolat podivné pocity

V prvním experimentu testovali vědci tři různé oblasti těla: ramena, střed zad a horní část zad se dvěma různými typy vibrací. Vědci pak požádali respondenty, aby popsali každou kombinaci pocitů.

Vibrace začínající ve středu zad a pohybující se směrem ven například vyvolaly u respondentů pocit, že je jejich tělo ze vzduchu, vody nebo písku a lidé vykazovali pocity relaxace, síly a sebevědomí. Jeden respondent dokonce uvedl, že zažil pocit podobný tomu, že se koupe v jezeře plném vln. Když se vibrace pohybovaly dovnitř zad, respondenti cítili, že jsou těžcí, rigidní, úzkostní a jako by jejich tělo bylo z betonu.

Druhý prototyp Magic Lining se skládal z 25 vibrátorů na plstěné tkanině uspořádaných do osmiúhelníku 20 x 20 centimetrů, který připomínal pavučinu.

V tomto experimentu položil každý účastník ruku na dva vzorky textilie a vyzkoušel každý ze tří vibračních typů. Na základě jejich odpovědí vědci dospěli k závěru, že jejich pocity byly v souladu s tím, jak se pomocí vibrací skutečně měli cítit, tedy jako ve vodě, na mráčku nebo se cítili těžcí jako skála.

Patří budoucnost inteligentnímu textilu?

Společnosti jako Google dnes tlačí na vývoj inteligentních textilií, které mohou vylepšovat zážitky. Například popruh batohu může pořizovat fotografie, nebo zahraje oblíbená písnička, když si zataháte za rukáv. Jeden výrobce sportovní obuvi zase vkládá do bot nositelnou techniku, díky které bude například možné hrát hry.

Takže možnost, že vaše šaty budou obsahovat technologii, která vám vibracemi zlepší náladu, je vlastně z toho všeho ještě ta lepší cesta. Dále čtěte: V postpandemickém světě budeme možná takhle chodit na koncerty.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47