Projekt prezidentských letadel Air Force One komplikuje koronavirus

 Letectví 
03. května 2020 08:31 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Úprava prezidentských letounů už překročila rozpočet Depositphotos
V programu výstavby dvou nových prezidentských dopravních letadel Air Force One došlo k prvnímu překročení nákladů, které firma Boeing odůvodnila koronavirovou pandemií. Přítom práce na prezidentských letounech začala teprve před dvěma měsíci.

Není jasné, do jaké míry měl koronavirus skutečně dopad na přestavbu dvou letadel na prezidentské letouny Air Force One. Jde přitom skutečně pouze o přestavbu letadel  747-8I, původně vyrobených pro ruskou leteckou společnost Transaero. Ta ale v roce 2015 zkrachovala, a tak Boeing měl v hangárech nevyužité letouny.

Nový interiér a schody

Nejde tedy o stavbu nových letadel, ale jen o jejich předělávku, přesto je už Boeing mimo rozpočet. Mezi úpravy spadá výměna motorů, vybourání původního interiéru, zabudování vestavěných schodů a instalace nového, připraveního interiéru.

Právě dva nové interiérové panely už byly vyrobeny a připraveny pro instalaci do prázdného interiéru letadel.

Obě prezidentská letadla nové generace jsou rovněž navržena tak, aby byla co nejvíce autonomní pro případ nutnosti přistání na nějakém odlehlém místě. To znamená, že mají mít nejen malou zdravotnickou ordinaci, ale především nezávislý komunikační systém a rovněž pomocné energetické jednotky.

Ochrana především

Prezidentská letadla rovněž budou vybavena sofistikovanými ochrannými prostředky, které chrání letadlo před raketami typu vzduch-vzduch. Výstražný přijímač dokáže varovat posádku před letícími raketami, zatímco jiný systém zase vysílá impulsy infračerveného světla, aby rakety zmátl. Letadla také budou schopna vystřelovat falešné návnady.

Letadla jsou rovněž chráněna před účinky elektromagnetických impulsů, jevu, který může způsobit selhání elektroniky. A jistě budou mít i další technologie, které americká armáda, pod kterou prezidentská letka spadá, neprozradí.

Podle dostupných informací se očekává, že celkové náklady na program nových prezidentských letadel dosáhnou 5,3 miliardy dolarů. Očekává se, že letadla vstoupí do služby v roce 2024, ale není jasné, zda nakonec koronavirus kromě překročení nákladů nezpůsobí i časové zpoždění celého projektu. Dále čtěte: Vzducholodi hlásí návrat. Uplatní se i v nákladní dopravě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008