Americká armáda testuje zbraň, která se nápadně podobá Hitlerovu železničnímu dělu

 Vojenství 
05. prosince 2020 08:26 / Mirka Malá
  25
📷
3 fotografie v galerii
Obrovská zbraň střílí superrychlé střely U.S. Navy photo by John F. Williams
Americká armáda tento týden testuje u řeky Potomac tajnou zbraň, o níž se ví pouze to, že je velice hlučná. K podezření, že se jedná o další sérii testů železničního děla, do kterého svoje naděje vkládal Hitler, vedou i další indicie.

S obrovským kanonem z druhé světové války má samozřejmě americké železniční dělo shodné pouze to, že je železniční. Jinak se jedná o elektromagnetické dělo, které americká armáda vyvíjí už několik let.

Co je elektromagnetické dělo

Je to velký sci-fi sen. Železniční zbraně používají elektřinu k vytváření velmi silných elektromagnetických polí mezi dvěma kolejnicemi. Vodivé kovové zařízení zvané armatura zvedne projektil a zrychlí ho po dráze mezi kolejnicemi.

Railgun, jak se zatím tomuto experimentu říká, doslova vyplivne projektil rychlostí 7 200 kilometrů v hodině. Podle NASA může railgun vystřelit projektily kinetické energie proti vzdušným cílům a vysoce explozivní projektily proti cílům na vodní hladině, tedy lodím.

Není tajemstvím, že americká armáda má dvě takové železniční zbraně, jednu postavenou společností BAE Systems a druhou General Atomics. Jedna je dimenzována na 20 megajoulů energie, což znamená dostřel asi 80 kilometrů, zatímco druhá zbraň je dimenzována na 32 megajoulů a tedy dostřel asi 160 kilometrů.

Zbraně byly poprvé postaveny v Dahlgrenu počátkem roku 2010, ale jedna byla přesunuta do střeleckého areálu White Sands počátkem roku 2019. Nové testy by mohly znamenat jednu ze dvou věcí.

Námořnictvo, které má zatím obě experimentální želežniční děla ve svém držení, se netají tím, že by chtělo zdvojnásobit její dostřel. Je tedy možné, že dělo bylo inovováno, nebo byl postaven třetí prototyp. Každopádně testování, které se na Potomacu tento týden bude prováděť, způsobilo uzavření celé oblasti.

Další variantou je, že námořnictvo testuje svůj projekt Hyper Velocity Projectile (HVP), který přebírá technologii z programu railgun a přizpůsobuje ji střele Mach 2,7, kterou lze vystřelit z palubních děl. V roce 2018 však námořnictvo otestovalo tyto střely na moři, takže není důvod, proč by se armáda měla v této souvislosti vrátit k pozemním testům.

Ať už je to cokoli, je to téměř jistě rychlé a rozhodně hlasité. Ale USA nejsou jedinou zemí s ambicemi na funkční železniční dělo. V roce 2018 pozorovatelé zahlédli na řece Jang-c'-ťiang podobnou čínskou železniční zbraň, a to není dobrá zpráva. Dále čtěte: Nové snímky ukazují budoucnost amerických taktických jaderných zbraní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008