Největší obnovitelný zdroj energie na světě bude mít rozlohu Singapuru

 Technologie 
26. prosince 2020 09:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Indie bude mít hned několik největších solárních parků světa Pixabay
Indický premiér Narendra Modi v úterý položil základy pro to, co bude největším parkem obnovitelné energie na světě, který má vyrábět obrovských 30 gigawattů elektřiny.

Rozsáhlý projekt v západním státě Gudžarát se rozkládá na ploše 72 600 hektarů a bude mít tedy velikost metropole Singapur. Megapark bude obsahovat solární panely, jednotky pro skladování solární energie a větrné mlýny.

Megapark bude největší na světě

"Hybridní park s obnovitelnými zdroji energie bude největší na světě a bude generovat 30 000 megawatt energie,“ uvedl Modi při slavnostním otevření energetického parku a sousedního odsolovacího závodu.

"Energetická a vodohospodářská bezpečnost je v 21. století životně důležitá,“ řekl Modi. "Dva hlavní projekty parku pro obnovitelné zdroje energie a odsolovací zařízení, které byly dnes slavnostně otevřeny, jsou kroky k jejich dosažení.“

Energetický projekt bude představovat velkou část ambiciózního cíle Indie generovat do roku 2022 175 GW v obnovitelné energii a do roku 2030 až 450 GW. Sedmdesátiletý Modi uvedl, že také pomůže druhé nejlidnatější zemi světa snížit emise oxidu uhličitého až o 50 milionů tun ročně. Odsolovací zařízení navíc bude schopno zpracovat 100 milionů litrů vody denně pro 800 000 lidí žijících ve vyprahlé oblasti hraničící s Pákistánem.

Indie má už několik obrovských solárních megaparků

Indie dlouhodobě patří mezi země, které se mohou chlubit těmi největšími solárními parky na světě. Respektive dokonce jí patří současné prvenství, a to díky megaparku Bhadla Solar Park, který se rozkládá na ploše 57 čtverečních kilometrů a byl otevřen v letošním roce.

Na druhém místě je zatím čínský megapark Huanghe Hydropower Golmud Solar Park, který v průměru vyrábí 317 gigawatt energie. Třetí místo patří opět Indii a megaparku Pavagada Solar Park. Ten byl na ploše 53 čtverečních kilometrů otevřen v loňském roce.

A to není zdaleka všechno. Indie je doslova protkaná obrovskými solárními parky a v první desítce největších solárních parků světa má ještě další dva, přesněji Kurnool Ultra Mega Solar Park a NP Kunta. Dalších pět indických solárních parků ještě navíc figuruje v další dvacítce největších světových solárních elektráren. Dále čtěte: Bateriová farma Elona Muska je naprostým triumfem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008