Teleskop Jamese Webba si ve vesmíru udělal selfie. Zajímavé je, jak to dokázal

 Technologie 
13. února 2022 11:25 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Vesmírné selfie obletělo celý svět NASA (volný zdroj foto)
Tahle fotka doslova obletěla svět. Sotva se nový teleskop Jamese Webba uvelebil na svém vesmírném stanovišti, roztáhl svoje zrcadla a nahodil všechny potřebné systémy, udělal si vlastní selfie.

NASA samozřejmě nelenila a fotku ihned zveřejnila. Nadšení inženýrů totiž nebralo konce.

Jak to teleskop udělal?

Udělala to přesněji speciální čočka v přístroji blízké infračervené kamery dalekohledu (NIRCam), která tak umožnila inženýrům podívat se na zarovnání Webbovývh zrcadel. Zároveň tak vznikl skvělý pohled na samotný dalekohled. Kromě toho, že jde o pěkné selfíčko, mají také inženýři jistotu, že NIRCam úspěšně přijímá světlo, což je klíčové pro jeho veškerá vesmírná pozorování.

NIRCam je schopen pořizovat snímky 18 primárních zrcadlových segmentů a vytvořil selfie pro účely inženýrství a zarovnání, uvedla NASA na svém blogu. Obrázek ukazuje jasný zrcadlový segment namířený na jasnou hvězdu, zatímco ostatní ještě nejsou v tomto směru zarovnány. Inženýři budou zase přesouvat zrcadla do zarovnání pro případná vědecká pozorování za několik měsíců. "NIRCam bude použit téměř během celého zarovnání zrcadel dalekohledu," uvedla NASA k samotnému procesu.

Webb musí zchladnout

Zatím totiž pracuje nad svojí ideální teplotou, ale už se pomalu ochlazuje. Webb pak bude lépe připraven k plnění své práce. Dalekohled je totiž navržen tak, aby pracoval v infračervených vlnových délkách (vyhledávání tepla), a proto musí být docela chladný, aby tuto práci mohl provádět. Webbova pozice v Lagrangeově bodě jej udržuje daleko od tepla Slunce a Země a sluneční clona zabraňuje náhodnému dopadu světla na přístroje nebo optiku dalekohledu.

Webb po mnohaletém zpoždění nakonec stál ohromujících 10 miliard dolarů, takže by bylo doslova katastrofou, kdyby nedokázal pracovat správně. Vědci si od něho slibují, že dokáže ve vesmíru objevit to, co před ním nedokázalo žádné zařízení, tedy ani dosluhující Hubbleův teleskop.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve