Seznamte se s Alice. První elektrické osobní letadlo světa bude za pár týdnů oficiálně létat

 Letectví 
09. února 2022 11:09 / Mirka Malá
  6
📷
1 fotografie v galerii
Alice je první elektrické osobní letadlo světa Eviation (volný zdroj foto)
Jméno Alice si budou v leteckém průmyslu všichni pamatovat. První osobní zcela elektrické letadlo na světě se brzy vznese do vzduchu.

Letadlo Alice prošlo všemi zkušebními lety a za několik týdnů uskuteční svůj první oficiální let.

Baterie jako u auta

S technologií baterií podobnou té u elektromobilu nebo mobilního telefonu a 30 minutami nabíjení bude Alice pro devět cestujících schopna letět jednu hodinu na vzdálenost zhruba 700 kilometrů. Letadlo má maximální cestovní rychlost 450 kilometrů za hodinu. Alice má být první elektrickou vlašťovkou v letecké dopravě a plně elektrické stroje pro 20 až 40 cestujících by měly být realitou do 10 let.

Izraelská firma Eviation vyvinula hned tři verze prototypu. Základní cestovní variantu, výkonnou verzi a jednu specializovanou verzi na náklad. Testovaná konfigurace tedy pojme devět cestujících a dva piloty a také téměř 400 kilo nákladu. Výkonná verze má šest sedadel pro cestující pro komfortnější let a nákladní verze samozřejmě počítá jen s posádkou.

Alice je rozhodně úspěšným konceptem, protože jen firma DHL si objednala už 12 strojů a další menší letecké společnosti si objednávají cestovní letadla pro meziměstské lety.

Letadla nebo auta, problém je stále stejný

Podle odborníků z oboru je největší překážkou pro to, aby se elektrické letectví stalo normou, samotná baterie. "Kamenem úrazu je technologie baterií stejně jako u automobilů, ale u letadel je problém ještě větší, zejména kvůli hmotnosti," řekl Ross Aimer, generální ředitel Aero Consulting Experts. "Jakmile budeme mít lepší technologii baterií, což bude podle mého názoru za dva nebo tři roky, pak všechna tato elektrická letadla zaplní oblohu."

Zdroj: CNN, Military Aerospace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?