Závod o vylovení stíhačky F-35 začíná. Američané nechtějí, aby padla do rukou Číny

 Letectví 
05. února 2022 07:14 / Mirka Malá
  16
📷
2 fotografie v galerii
F-35C je vylepšenou verzí speciálně pro námořnictvo US NAVY (volný zdroj foto)
Bude to velmi obtížné, protože F-35 se potopila v Jihočínském moři poté, co se jí nevydařil přistávací manévr na dráhu letadlové lodi. A teď je to závod s časem.

Incident se odehrál 24. ledna v Jihočínském moři, když letadlová loď USS Carl Vinson cvičila s dalšími válečnými loděmi v regionu. Američané vysílají záchranný tým, který má stíhačku z mořského dna vyzvednout, a to především dříve než Čína.

Co se přesně stalo?

Důležité především je, že pilot je v pořádku. Ale stíhačka F-35 je na dně Jihočínského moře a není pochyb o tom, že o ni Čína má zájem. Kdyby se jí zmocnila, mohla by ji rozebrat a dozvědět se více o všech technologiích.

Co přesně se stalo, ale americké námořnictvo moc nekomentuje. V podstatě lze pouze holou větou říci, že se zřejmě nevydařil přistávací manévr na letadlovou loď. USS Carl Vinson byla v západním Pacifiku spolu s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Obě nacvičovaly běžné námořní operace včetně námořních komunikačních operací, protiponorkových bojových operací, leteckých bojových operací, doplňování paliva na moři atd.

V Jihočínském moři má americké námořnictvo největší koncentrací stíhaček F-35 na moři, přičemž deset F-35C operuje z Vinsonu, deset z Lincolnu a dalších šest F-35B z obojživelné útočné lodi USS Amerika. Potopená stíhačka je prvním "ztraceným" modelem C, který je specializovanou námořní variantou, jež se vyznačuje zesíleným podvozkem pro komplikované vzlety a přistání a má také o něco větší křídlo a o něco delší dolet.

Podobné nehody se občas stanou

Není to tak dávno, co se stala předposlední podobná nehoda. Koncem roku 2021 měl letoun Royal Air Force F-35B problémy při startu z britské letadlové lodi HMS Queen Elizabeth. Americké, britské a italské námořnictvo jej následně vylovilo ze dna Středozemního moře. 

A o to samé se nyní Američané musejí pokusit v Jihočínském moři. Rusko i Čína totiž mají technologické schopnosti vyzvednout stíhačku z mořského dna a Rusko tak už učinilo mnohokrát. Například vyzvedlo ze Středozemního moře jeden MiG-29 a jeden stíhací letoun Su-33. Americká vláda zase dokázala ze dna vyzvednout svoji raketovou ponorku, ale to se stalo už v roce 1974.

Zdroj: Popular Mechanics, BBC.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod