Umělá inteligence zvítězila nad pilotem ve virtuálním souboji. Odborníci to považují za významný okamžik

 Letectví 
27. srpna 2020 06:48 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Bude bojové letouny jednou řídit umělá inteligence? Pixabay
Umělá inteligence porazila lidského pilota v sérii přímých soubojů ve virtuální realitě. Odborníci to považují za významný okamžik pro umělou inteligenci. Otázkou je, zda to není zároveň smutný okamžik pro člověka.

Algoritmus umělé inteligence létající pod volací značkou Falco porazil 20. srpna v simulovaném souboji lidského pilota 5-0 v testech AlphaDogfight. V rámci výzkumného projektu DARPA nejprve mezi sebou soupeřily různé formy umělé inteligence, než byla vybrána ta nejlepší, která se nakonec postavila lidskému pilotovi s volacím znakem Banger.

Nahradí umělá inteligence piloty?

Je vůbec možné, že v budoucnu nebudou ve stíhacích letounech sedět žádní letečtí hrdinové typu Toma Cruise z legendárního filmu Top Gun? Asi ano.

Banger totiž v souboji prohrál s umělou inteligencí i přes fakt, že je absolventem F-16 Weapons School of Air Force Weapons School a nalétal více než 2000 letových hodin ve stíhačce F-16. DARPA se tak snaží prokázat proveditelnost vývoje efektivních inteligentních autonomních leteckých "agentů", kteří budou schopni porazit protivníka v souboji.

"Dostali jsme příležitost sledovat umělou inteligenci, jak uspěla proti velmi obtížnému protivníkovi, kterého ve zkušeném lidském pilotovi měla," řekl Col. Dan Javorsek, programový manažer v DARPA Strategic Technology Office. "Zkoušky AlphaDogfight jsou o zvýšení důvěry v umělou inteligenci."

Stroje řídí stroje

Bude to vypadat jako ve sci-fi filmech, ale žádné sci-fi to nebude. DARPA totiž tvrdí, že zkoušky AlphaDogfight jsou předchůdcem programu ACE (Air Combat Evolution), jehož cílem je v konečném důsledku používat algoritmy umělé inteligence k řízení skutečných letadel.

V mnoha sci-fi filmech zrovna tohle nedopadlo dobře. Jen si představte, že umělá inteligence bude mít ve svých rukách nadzvukový stíhací letoun, a co víc, plně vyzbrojený.

Jenomže vědci v umělé inteligenci vidí spíše jiné výhody. Hlavní silnou stránkou umělé inteligence v tomto případě je, že netrpí gravitačním přetížením a může se rozhodovat mnohem rychleji, než by byl člověk vůbec schopen. Umělá inteligence je také schopna provádět úpravy a reagovat na nanosekundové úrovni, tedy na úrovni, které lidé nikdy nedosáhnou.

Navíc, umělá inteligence se dříve nedokázala přizpůsobit taktickému myšlení člověka, ale tato verze Falco byla vyvinuta pomocí hlubokého posilovacího učení k překonání tohoto dřívějšího omezení. V přímém souboji to znamenalo, že lidskému pilotovi Bangerovi se podařilo zlepšit se a přežít o něco déle v každém dalším kole souboje, nicméně v žádném z kol nedokázal zasáhnout letadlo řízené umělou inteligencí. Dále čtěte: Americké letectvo bude mít bomby, které ve vzduchu dokáží změnit své útočné plány a aktivně se rozhodovat o tom, které cíle zničit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod