Tenhle obr je nový ruský špionážní letoun. A už je ve vzduchu

 Letectví 
12. února 2022 16:50 / Mirka Malá
  99
📷
1 fotografie v galerii
A-100 dokáže detekovat cíle ve vzduchu i na zemi Rostec (volný zdroj foto)
Ruský státní konglomerát Rostec patřičně hrdě oznámil, že dálkové letadlo včasného varování a řízení A-100 dokončilo svůj první let s aktivovaným rádiovým zařízením.

"Posádka plně dokončila letový úkol, zkontrolovala stabilitu a ovladatelnost letadla v požadovaných letových režimech a také provoz zařízení instalovaného na palubě letadla," oznámil Rostec.

A-100 umí slídit ve vzduchu i na zemi

Nový letoun A-100 je založen na transportním letounu IL-76MD-90A. Nese radar s unikátním anténním systémem a speciální rádiové zařízení. Proto také  dokáže identifikovat a sledovat vzdušné a jiné protivníky. Může být také použit k navádění stíhacích a útočných letadel k ničení vzdušných, pozemních a námořních cílů. 

Stroj je vybaven novými turbodmychadlovými motory PS-90A-76, které jsou o 15 % výkonnější než staré motory používané u trasnsportních letounů Il-76. Hlavní radarové pole je umístěno v otočné kopuli namontované na dvou vzpěrách nad trupem. Radar se zjednodušeně řečeno otáčí každých 5 vteřin,  čímž má téměř dokonalou schopnost sledovat rychle se pohybující cíle.

Špionážní stroj dokáže detekovat vzdušné cíle do vzdálenosti téměř 600 kilometrů a válečné lodě na vzdálenost asi 250 kilometrů.

Během letošního roku letadlo ještě projde řadou testů a pokud se nic nepokazí, Rusko plánuje, že jeho vzdušné síly si první letouny A-100 začnou přebírat v roce 2024.

Zdroj: Air Technology, The Drive.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty