Bateriová farma Elona Muska je naprostým triumfem

 Technologie 
14. listopadu 2020 17:11 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Muskovy farmy jsou velkým technologickým pokrokem Neoen
Po velkém úspěchu bateriové farmy Elona Muska přichází další, ještě větší projekt. Tesla a vláda australské Viktorie vybudují novou a mnohem větší, 300megawattovou farmu.

Připomeňme si, že v roce 2016 došlo v Jižní Austrálii k téměř úplnému výpadku proudu poté, co šílená bouře přinesla do oblasti 80 000 úderů blesku a nejméně dvě tornáda. Následně Musk a Tesla vsadili na nápad napájet oblast pomocí tzv. Powerpacků.

Muskova bateriová farma je fenomenální

Za pouhé dva roky začala fungovala Hornsdale Power Reserve, tedy zařízení plné baterií,  které přijímá a ukládá energii z blízkých větrných a solárních farem, což Jižní Austrálii ušetřilo více než 100 milionů dolarů na síťových nákladech. Skladováním energie až do své kapacity 100 MW může tato farma absorbovat krátké výpadky v síti.

Specializovaná bateriová farma může rovněž napájet 30 000 domácností po dobu až jedné hodiny, což snižuje zátěž sítě během horkých letních dnů, kdy jsou nejpravděpodobnější výpadky. "Hornsdale a další síťové baterie nabízejí způsob, jak se vypořádat s variabilitou větrné a solární energie. A Jižní Austrálie je považována za globální testovací místo v přechodu od fosilních paliv, přičemž stát získává více než polovinu své energie z obnovitelných zdrojů,“ hlásil Bloomberg.

Nová farma bude trojnásobně velká

Nový obrovský bateriový megapack bude postaven asi 40 mil za Melbourne a bude mít trojnásobný výkon. Stejně jako dříve Hornsdale se v budoucnu nová farma stane největším zařízením svého druhu na světě. Bude mít kapacitu 300 MW.

Samotná farma s bateriemi je úložný systém. Jižní Austrálie má robustní infrastrukturu obnovitelných zdrojů, jako jsou farmy na solární energii, a stát i Musk považují její skladování za klíčovou součást toho, aby se z obnovitelných zdrojů stal každodenní zdroj energie. Je to proto, že sluneční energie podléhá výkyvům, které značně mění její energetický výkon, což ztěžuje předvídání i cenu pro spotřebitele. Obnovitelnou budoucnost pravděpodobně tvoří směsice zdrojů, která funguje nejlépe v různých prostředích, denní době a podmínkách.

Když jsou baterie plně nabité, mohou poskytovat energii zpět do sítě Jižní Austrálie po dobu asi hodiny a půl. Je totiž faktem, že příliš mnoho solárního proudu najednou může být špatné pro rozvodnou síť i pro ceny energie. Vyrovnaná dodávka stabilizuje síť a udrží vysokou dobu provozuschopnosti.

Z mnoha zemí známe případy, kdy je obyvatelstvo ve špičce vyzýváno k vypnutí energeticky náročných spotřebičů, aby nedošlo k výpadku. V Austrálii však množství sluneční energie znamená, že lidé jsou naopak povzbuzováni, aby ze sítě odebírali co nejvíce levné energie. Se zvýšeným solárním zásobníkem v nové farmě to bude ještě snažší. Dále čtěte: Pohon přímé fúze by nás na Saturn dopravil za pouhé dva roky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod