Světelné plachty jsou budoucí technologií pro cestování vesmírem

 Technologie 
09. listopadu 2020 08:12 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Velmi lehké plachty mají umožnit cestování vesmírem Andrzej Mirecki/Creative Commons
Nový koncept světelných plachet pro vesmírné lety prošel testem mikrogravitace. Jde o velmi slibný výzkum, na jehož konci bude snadné mezihvězdné cestování.

Koncept spočívá v atomově tenké grafenové světelné plachtě, se kterou bude možné cestovat v prostoru.

Čím tenčí, tím lepší

"Aby bylo možné co nejlépe využít radiační tlak, musí být lehké plachty vysoce reflexní, lehké a mechanicky odolné. Toho se tradičně dosahuje použitím nanometrových tenkých reflexních vrstev podporovaných mikrometrovým silným substrátem, který jim poskytuje potřebnou odolnost. Tato kombinace obvykle vede k tomu, že plachta je příliš těžká," napsali vědci.

Grafenová plachta ve výzkumu je zatím malá, protože její výroba je poměrně drahá, ale pro prototyp ji bude třeba hodně zvětšit. "Právě teď můžeme vyrábět pouze malé listy grafenu, takže tým zkonstruoval miniaturní světelnou plachtu o průměru pouze 3 mm a hmotnosti menší než 250 mikrogramů." Tým poté umístil jejich malou plachtu do mikrogravitační komory a osvětlil ji lasery o výkonu od 0,1 W do 1 W. "Plachta získala zrychlení desetkrát větší, než by mohla dosáhnout jen vyzařováním tepla,“ popsali vědci.

Cestování pomocí světla

Tato nová grafenová plachta je tedy velmi lehká, ale co je to "světlo“ v jejím názvu? Jde o lehké plachty pro cestování pomocí vesmírných paprsků světla, což znamená jemné, ale stabilní bombardování fotonů ze slunce a jiných hvězd.

Jelikož jsou tyto částice lehké, pohybují se rychlostí světla. Plachta s dostatečně nízkou hmotností by mohla tuto energii využít, což podle vědců znamená, že je to jediný způsob, jak lidé mohou cestovat mezi planetami.

Mise bez posádky totiž v poslední době nejsou pro NASA tak zajímavé. Ale i kdyby neexistovaly plány vyslat lidi do vesmíru, ISS a další družice NASA provádějí vědecké experimenty, pořizují fotografie, odesílají a přijímají zprávy, měří pomocí senzorů atd. Pokud by tedy takovou zátěž plavidlo s plachtou nedokázalo unést, nebyl by o tento výzkum zájem.

Proto vědci zdokonalili svoje plachty natolik, aby tato nová grafenová plachta skutečně zajistila tzv. světelné cestování. Svoje závěry vědci publikovali v Universe Today. Dále čtěte: Start kosmické rakety ze Země vyfotografoval astronaut na mezinárodní vesmírné stanici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod