Největší robot na světě. Japonský Gundam o výšce téměř 20 metrů vzbuzuje obavy

 Technologie 
29. září 2020 10:10 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Obrovský robot ze sci-fi seriálů se stal skutečností Gundam Factory
Největší robot na světě, obrovský Gundam, který se tyčí do výšky přes 18 metrů nad japonským přístavem Jokohama, je prakticky hotový a vzbuzuje obavy.

Inspirován fiktivním japonským robotem stejného jména, který se od roku 1979 objevil ve více než 50 televizních seriálech a filmech, stejně jako v mnoha manga komiksech a videohrách, má tento reálný Gundam neuvěřitelných 24 stupňů možností. To znamená, že robot může zvednout nohy, aby mohl chodit, ohýbat kolena, otáčet hlavou a zkroutit prsty, aby napodobil signály rukou.

Robot vzbuzuje stejné obavy jako náš Golem

Lidé v Japonsku zachytili a sdíleli několik snímků tohoto technického zázraku. Vzhledem k tomu, že Gundam váží asi 25 tun, je pro mnohé celkem šílené sledovat, jak zvedá obě paže do vzduchu, nebo si klekne a pak se znovu vztyčí. Stačí si jen představit, co všechno by se při jeho síle a výšce mohlo stát, kdyby se takzvaně něco zvrtlo.

Gundamovy schopnosti i velikost jsou výsledkem precizní konstrukční práce a technologií. Jen si představte, že od špičky Gundamova prstu až po jeho zápěstí je ruka téměř 2 metry dlouhá.

Za celým projektem stojí Yoshiyuki Tomino, tvůrce původního japonského seriálu a otec projektu Gundam. Přestože měl být robot veřejnosti slavnostně představen až 1. října, je jasné, že je již dávno hotov a připraven. Otázkou je, zda je veřejnost na něco takového připravená. Dosud ani není jasné, k čemu bude tak obrovský robot sloužit.

Ze seriálu do reality

Gundam je označení pro metasérii japonských anime seriálů a označuje také humanoidní roboty ovládané lidmi. Ne všechny seriály na sebe navazují, vždy v nich ale jde o střet civilizací.

V seriálech Gundam roboti hrají velkou roli, i když jsou ovládaní lidmi. Ale mají do jisté míry lidskou podobu, tedy především pak hlavu, ruce a nohy a jako člověk se také dokáží pohybovat, popřípadě bojovat. V seriálech to především znamenalo, že Gundam robot dokázal střílet ze zbraní jako člověk nebo se uměl ohánět mečem jako pravý samuraj.

Ze záběrů obrovského Gundama je patrné, že tento reálný robot nebude od schopností svých seriálových předchůdců vůbec daleko. Dále čtěte: Tuto elektronickou kůži inspirovala protetická paže Luka Skywalkera ze Star Wars.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008