Vědci odhalili způsob, jak lze otevřít zámek u dveří pomocí smartphonu. A to není dobrá zpráva

 Technologie 
27. srpna 2020 09:56 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zámky u dveří už nejsou před novými technologiemi v bezpečí Pixabay
Pozor! Vědci bohužel odhalili způsob, jak lze otevřít zámek u dveří pomocí smartphonu se speciálním softwarem. A topro nás rozhodně není dobrá zpráva.

Je to známá věc. Technologie nám v mnohém pomáhají, ale také nám hodně berou. A co se na první pohled zdá být fajn, může být ve skutečnosti hrubě zneužito. A to platí i v tomto případě.

Běžný zámek už nestačí

U tradičních zámků, jako například u předních dveří většiny domů, vložíme klíč do zámku a odemkneme si. Jde vlastně o čistě mechanickou záležitost. Když vložíme klíč do zámku, vroubky na klíči zatlačí na závěry, což následně umožní otevření dveří.

Proč je to tak důležité? Protože vědci nyní zjistili, že je možné zaznamenat zvuky, které doprovází celou tuto proceduru. A to je doslova klíčové. Protože pomocí softwaru lze tyto zvuky nejen zaznamenat, ale následně je také použít.

Zaznamenané zvuky lze například využít k výrobě běžného kovového klíče k odemknutí dveří. Jde vlastně o systém, který je kvůli použití smartphonu pro zaznamenávání zvuků odemykání zámku, jejich dešifrování a vytvoření podpisu klíče velmi nebezpečný.

Jen si to představte. Jdete domů, odemykáte, někdo na chodbě zaznamená softwarem v mobilu zvuky vašeho odemykání, následně si vyrobí klíč a pohodlně váš byt či dům vykrade.

Zámky bude nutné vylepšit

Vědci sice při analýze tohoto softwaru došli k názoru, že není zcela dokonalý, přesto je funkční. Software má potíže s přesným záznamem zvuku, což znamená, že při odemykání by pachatelé museli stát s mobilem velmi blízko.

Ale i to lze vyřešit, třeba ukrytím malého mikrofonu blízko u vašich dveří, anebo hacknutím vašeho smartphonu, který sám nakonec zvuky natočí. Technologicky je v dnešní době poměrně bezproblémové obojí.

Vědci proto doporučují výrobcům, aby běžné zámky do dveří upravili způsobem, který by tomuto zneužití zabránil. Do té doby se musíme spoléhat na to, že postačí dveře zabezpečit ještě jiným způsobem, než jen zamknutím běžného zámku. Dále čtěte: Vaše vlastní bezpečnostní kamery na vás mohou donášet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve