Vaše vlastní bezpečnostní kamery na vás mohou donášet

 Technologie 
10. července 2020 08:48 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Některé kamery nejsou vůbec bezpečné Pixabay
Máte chytrou domácnost nebo inteligentní dům? Tak rozhodně nejste v bezpečí. Ukázalo se totiž, že vaše vlastní bezpečnostní kamery mohou samy předávat informace a dokonce upozornit lupiče, že nejste doma.

Výzkumníci v oblasti bezpečnosti z Queen Mary University v Londýně podrobně popsali svá zjištění v novém dokumentu, v němž došli k závěru, že vaše vlastní domácí bezpečnostní kamery jsou rozhodně rizikové.

K provedení studie tým získal dataset od významného poskytovatele domácích bezpečnostních kamer v Číně. Vzorek pokrývá 15,4 milionu toků od 211 000 aktivních uživatelů a zahrnuje mix bezplatných a placených služeb. Konkrétně jde o domácí bezpečnostní kamery IP, které jsou připojeny k internetu a nevyžadují, aby počítač odesílal datové proudy online. Do testované skupiny patří kamery 360, Nest, Netgear, Hikvision a XiaoMi.

Kde je riziko?

Tyto kamery streamují přímo na cloudovou platformu a zpřístupňují veškerý videoobsah vzdáleně svým uživatelům, aniž by užívaly lokální úložiště. Navzdory skutečnosti, že tyto domácí videokamery jsou svou povahou "unicast“, což znamená, že obsah je viditelný pouze pro majitele kamery, může kdokoliv pasivně sledovat nahraná data a určit, zda je dům v daném čase obsazen či nikoli.

Když kamera nahraje videozáběry do cloudu, spotřebuje více dat v případě, kdy zaznamenala záznam s pohybem. Tým vědců zjistil, že zloději tak mohou podle typu dat dokonce rozeznat mezi určitými typy pohybu, včetně lenošení na gauči.

Pokud tedy například zloději sedí v autě před domem uživatele takové kamery, mohou na základě rychlosti přenosu a množství dat, které kamera generuje, zjistit, kdy je někdo doma. A to tedy dokonce i bez toho, aniž by viděli samotný záznam nebo kvůli tomu hackovali cloudové úložiště.

Jak se bránit

Proti těmto nedostatkům kamer, které vás správně mají chránit, neexistuje reálně žádná obrana. Pro boj s tímto rizikem je třeba, aby majitelé kamer nahrávali  do svých systémů náhodná data, aby potenciální zloději měli těžší rozeznávací vzorec. Ale kdo z obyčených uživatelů to dokáže...

Jedna praktická rada by tu byla. Umístěte před své kamery pohybující se objekt, například hodiny nebo metronom. Tím se na úložiště dostanou i tzv. náhodná data, která narušitelům znemožní získání přehledu o tom, co se u vás doma děje, popřípadě kdy jste pryč.

Zní to sice malinko netechnicky, ale dosud neexistuje účinný způsob, jak se tomu s těmito typy kamer bránit. Svoji práci by museli odvést především sami výrobci kamer a nahrát do nich program, který by sám generoval náhodné toky dat. Dále čtěte: Rusko má orwellovskou technologii rozpoznávání obličejů pro školáky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47