Tisíce kilometrů dlouhý kabel, který povede pod Tichým oceánem, je perfektním nástrojem pro špiony

 Technologie 
03. července 2020 13:01 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nová kabelová trasa do Hongkongu budí velké emoce Depositphotos
Kritici projektu nového kabelu o délce přes 12 tisíc kilometrů, který povede pod Tichým oceánem, tvrdí, že je perfektním nástrojem pro špiony. Naopak obhájci projektu zastávají názor, že tyto obavy jsou přehnané a že první přímé vláknové spojení z USA do Hongkongu je důležité.

Obavy jsou ale zřejmě na místě už z prvotních informací o projektu. Plánovaná kabeláž spojuje USA s Hongkongem, Tchaj-wanem a Filipínami a většina kabeláže bude vlastněna společnostmi Google a Facebook, a pak také firmou Pacific Light Data Co. Ltd. se sídlem v Hongkongu, která patří mezi největší telekomunikační společnosti v Číně.

Napíchnout kabel není žádný problém

Hlavním problémem všeho je zřejmě samotný Hongkong, který kontroluje Čína, jejíž záliba ve špionáži všeho druhu je veřejně známa. Čína tak bude mít možnost z vysokorychlostního kabelového spojení "odposlouchávat" prakticky všechno. Zvášť, když se samotného projektu účastní její největší telekomunikační společnost, pochopitelně vlastněná státem.

Podmořské kabely neleží jen na mořském dně

Takzvané podmořské kabely neleží jen na povrchu mořského dna. Jsou rovněž pokládány pod mořský povrch díky speciálním strojům. Podmořské soupravy jsou připevněny k lodi a poté taženy, podobně jako zemědělské stroje tahají například pluh. Jakmile je kabel položen do vykopaného příkopu, přírodní pohyby mořského dna ho zakryjí pískem.

Existují tisíce kilometrů kabelů, které leží v mořích, aby vytvořily jednu celkovou síť. Většina zemí má svoje zákonné mořské hranice, které sahají několik kilometrů od pobřeží.

Drtivá většina podmořských kabelů ale leží v mezinárodních vodách, tedy tak trochu na území nikoho. Takže poškodit nebo napíchnout kabely v takových místech je fakticky beztrestné.

Existují dokonce speciální ponorky, které mají tyto schopnosti, a to dokonce už řadu let.

Podle odborníků ale problém nové kabelové trasy do Hongkongu neleží na dně oceánu, ale přímo v samotném městě. Jakmile se totiž data po kabelu dostanou tam, mohou s nimi Číňané udělat prakticky cokoliv. Dále čtěte: Umělá inteligence je zase o krok dál. Vytvoří tvář i z pouhých několika pixelových bodů na fotografii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47