Nová technologie připraví rychle spoustu zmrzliny, čímž nahrazuje její poměrně zdlouhavý proces výroby

 Technologie 
19. června 2020 15:33 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stlačený oxid uhličitý vyrobí skvělou zmrzlinu Pixabay
Nová technologie stlačeného oxidu uhličitého okamžitě změní krémovou směs na zmrzlinu, čímž nahrazuje její poměrně zdlouhavý proces výroby. A překvapivě tahle zmrzka skvěle chutná.

Navíc, aby se zabránilo roztavení této dobroty, musí být zmrzlinářské výrobky distribuovány v poměrně krátkém čase, aby se neroztekly. A nebo to chce pro přepravu použít pořádné chlaďáky. A to všechno produkuje obrovské množství emisí skleníkových plynů.

A co je ještě horší, pokud takový mrazicí vůz při přepravě havaruje, může to mít za následek obrovskou uhlíkovou stopu. Ale s tím je teď konec.

Nová technologie výroby zmzrliny vše ulehčí

To, co vědci vytvořili, je v podstatě sycená zmrzlina. Funguje to podobně jako Joule-Thomsonův efekt, kdy se tekutina rozpíná z vysokého tlaku na nízký tlak a za správných podmínek to má chladicí účinek.

Vědci tedy použili něco podobného na výrobu zmrzliny. V typické továrně výrobci vytvářejí zmrzlinu umístěním sladké tekuté směsi skrz teplosměnnou trubici. Takové trubice jsou plné chemikálií, jako je amoniak, aby trubky byly zmrzlé. Jak krémová směs protéká, velmi rychle zchladne a vytvoří ledové krystaly. Vytvoří se pevná zmrzlina, použitelná k dalšímu zpracování.

Ale v nové technologii odvede veškerou práci natlakovaný oxid uhličitý. Protože přechod od vysokého tlaku k nižšímu tlaku také vytváří vakuový efekt, oxid uhličitý prochází tryskou, která nasává tekutou zmrzlinovou směs. Odtud stlačený plyn ochlazuje zmrzlinu na přibližně minus 70 stupňů Celsia. Zmrzlina tak vyjde z trysky perfektně zmrazená, a to za malou chvíli.

Výsledkem je rychlá a jemná zmrzlina

Nejenže zmrzlinářská hmota snadno a rychle zmrzne, ve skutečnosti je ještě jemnější než zmrzlina připravovaná klasickým způsobem. Kvalitu zmrzliny totiž určuje velikost krystalu, a ten závisí na rychlosti zmrazení. Tedy čím rychleji hmotu zmrazíte, tím jemnější bude textura.

Nová technologie vyrábí prakticky sycenou zmrzlinu, což znamená, že technologie samotná by se mohla uplatnit i v jiných oborech potravinářství a nápojářství. Dále čtěte: Vědci vytvořili šestihrannou sůl. Nový vědecký úspěch by mohl pomoci v mnoha oborech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve