Vědci vytvořili šestihrannou sůl. Nový vědecký úspěch by mohl pomoci v mnoha oborech

 Technologie 
02. června 2020 07:46 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hexagonální struktura je klíčová pro elektronická zařízení Depositphotos
I když to pro vaši kuchyni je k ničemu, tento nový vědecký úspěch by mohl být schopen pomoci v mnoha oborech. Od radarového vybavení po elektrická auta. Tam všude lze využít sůl vytvořenou vědci, tedy chlorid sodný (NaCl) v hexagonálním tvaru.

Je to nejnovější v řadě objevů, kdy vědci dokázali syntetizovat 2D materiály s neobvyklými krystalovými strukturami. Právě dvě dimenze umožňují vytváření nových a exotických struktur.

Umělá sůl vyžaduje vlastní vzorec

Vědci sice detailně popsali postup, který vedl nakonec k úspěšnému "zrození" šestihranné soli, jde ale o tak komplikovaný proces, že je pro širokou veřejnost prakticky nepochopitelný.

Každopádně ruští vědci, kteří sůl vyvinuli, použili vlastní algoritmus, který posloužil jako základ celého komplikovaného procesu. Navíc hexagonální zrnka soli mají velikost šesti nanometrů, což znamená, že viditelná jsou prakticky pouze pod mikroskopem. Větší zrnka se vědcům zatím vyvinout nepodařilo.

Elektronika tuto sůl potřebuje

Tato uměle vyrobená šestihranná sůl bude mít velmi široké využití. Použít půjde prakticky ve veškeré elektronice, zejména tam, kde se jedná o velmi výkonné elektronické systémy. Tedy jako příklad lze uvést elektrická auta a jiné elektrické dopravní prostředky, či řadu telekomunikačních zařízení.

V současné době se totiž výrobci musejí spoléhat na hexagonální nitrid boritý, ale hexagonální sůl by zlepšila stabilitu zařízení a zřejmě má i mnohem širší škálu využití.

Vědci se domnívají, že hexagonální sůl potvrzuje, že oblast 2D materiálů je stále velmi mladá a vědci dosud objevili jen malou část možných materiálů se zajímavými vlastnostmi. Dále čtěte: Nový mikročip stáhne až tisíc filmů za vteřinu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve