Může umělá inteligence bojovat s požáry? Kalifornie už testuje novou technologii

 Technologie 
24. března 2021 06:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Umělá inteligence pomůže zachránit přírodu i životy Pixabay
Je docela těžké si představit, jak by mohla umělá inteligence přispět v boji proti požárům. Přesto už taková technologie existuje a testuje ji Kalifornie, kterou požáry sužují prakticky každoročně.

Kalifornie uzavřela dohodu s jihokorejskou firmou na vybavení své sítě protipožárních kamer softwarem, který detekuje aktivitu požárů, a poté varuje úřady.

Jak umělá inteligence pracuje

Tato technologie prochází minulými i současnými obrazy terénu a hledá určité změny, jako jsou plameny hořící ve tmě nebo kouřový opar zakrývající úbočí lemované stromy, jak popsal Chris Godley, ředitel pro nouzové řízení.

Pracovníci záchranné služby však budou muset nejprve systém tzv. naučit rozlišovat mezi obrazy, které ukazují kouř z ohně, a ostatními, které mohou ukazovat mraky, mlhu nebo páry z geotermálních gejzírů. Takto vylepšený software nakonec bude schopen detekovat požáry sám, nebo alespoň v to doufají úředníci kraje.

Kalifornie prakticky hned po aktivaci technologie obdržela 16 varování o požáru, ale jednalo se o povolené ohně na zahradách. I toto je tedy nejprve nutné systém naučit rozlišovat. Úřady doufají, že na podzim už tato umělá inteligence bude schopna pracovat sama a především spolehlivě.

Technologie využívá kamerový systém

Tato technologie má pomoci odhalit potenciální počátky požárů co nejdříve, aby k nim mohli hasiči vyrazit co nejrychleji, a aby byla popřípadě také co nejrychleji vydána nezbytná evakuační doporučení. Umělá inteligence bude obzvláště užitečná při pozorování v noci a v odlehlých oblastech.

Zároveň s novou technologií bude také posílena komunikační síť, která zajistí, aby kamery a další systémy spolehlivě přenášely data, i když dojde k výpadku proudu. Zatím se systém umělé inteligence testuje společně s kamerami v okresu Sonoma, v němž je síť přibližně 746 kamer.

Pokud bude technologie úspěšná, úředníci očekávají, že ji převezmou i další okresy a požáry tolik sužovaná Kalifornie se brzy stane bezpečnějším místem. Dále čtěte: Odvážná vize. Saúdská Arábie chce v poušti postavit lineární město s technologií, která ještě neexistuje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008