Poloprůhledné solární články mohou napájet skleníky bez zpomalení růstu rostlin a šetřit energii

 Technologie 
23. března 2021 09:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Skleníkové pěstitelství bude v budoucnu ekologičtější Pixabay
Skleníky vybavené poloprůhlednými solárními články mohou generovat elektřinu, aniž by to ovlivnilo růst a zdraví rostlin uvnitř. Takže tato technologie by umožnila stavět energeticky neutrální skleníky bez poškození plodin.

Vědci testovali skupiny červeného listového salátu pod různými druhy skla a různými vlnovými délkami světla, přičemž všechny ostatní proměnné zůstaly stejné, včetně teploty, koncentrace CO2 a zásob vody a hnojiv.

Organické solární články jako nadějná technologie

Salát pěstovaný pod solárními články nevykazoval žádný zásadní rozdíl v žádném klíčovém měření, včetně antioxidantů, absorpce CO2, velikosti a hmotnosti. Jako bonus také solární panely pomohly regulovat teplotu skleníku.

"Byli jsme trochu překvapeni, nedošlo k žádnému skutečnému snížení růstu nebo zdraví rostlin,“ říká rostlinný biolog Heike Sederoff ze státní univerzity v Severní Karolíně. "Znamená to, že lze realizovat myšlenku integrace průhledných solárních článků do skleníků.“

Solární panely jsou v tomto případě poloprůhledné organické solární články (nebo ST-OSC), spíše než tradiční typ na bázi křemíku používaný v rozsáhlých farmách solární energie. Vědci doufají, že jednoho dne může být stejná technologie použita i v oknech domů a budov.

Perspektivnost ST-OSC spočívá v jejich flexibilitě. Mohou být naladěny tak, aby absorbovaly různé vlnové délky světla podle potřeby, tedy vlnové délky, které rostliny nepotřebují pro fotosyntézu, jak tomu bylo v tomto konkrétním výzkumu.

Energeticky udržitelné skleníkové pěstitelství

Panely ST-OSC mají ve skleníkovém pěstitelství velmi slibnou budoucnost. Skleníky mají mnoho výhod, ale vyžadují více energie než jiné typy zemědělství, v neposlední řadě k regulaci vnitřní teploty. Zde by mohly pomoci průhledné a poloprůhledné solární články.

Zatímco ST-OSC nemají stejnou míru převodu slunečního záření na elektřinu jako běžné fotovoltaické články, v tomto ohledu se neustále zlepšují a nakonec by mohly být nasazeny v mnoha různých scénářích.

Dalším krokem směrem k solárním skleníkům je testování technologie na rostlinách a plodinách jiných než hlávkový salát. Rajčata jsou zjevně další v řadě, ale tato první zjištění jsou slibná z hlediska zdraví a růstu rostlin.

"Na základě počtu firem, které mne kontaktovaly ohledně skleníků na solární energii, když jsme publikovali předchozí práce, je zde velký zájem mnoha pěstitelů,“ říká inženýr Brendan O'Connor z North Carolina State University. "Myslím, že zájem jen poroste. Viděli jsme dostatek prototypů, abychom věděli, že tato technologie je v zásadě proveditelná." Dále čtěte: Odvážná vize. Saúdská Arábie chce v poušti postavit lineární město s technologií, která ještě neexistuje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47