Maticové světlomety jsou převratným objevem ve svícení

 Technologie 
17. července 2021 12:39 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jedním z prvních modelů s technologií Matrix LED bude nový Peugeot 308 SW Peugeot
Světlomety prošly za dobu automobilismu vývojem, který se dá označit jako přinejmenším dynamický. První auta vyráběná před více než 120 lety svítila svíčkami uzavřenými v tlustých baňkách na čelní masce vozu. Postupem času je nahradily žárovky, které nejdříve svítily žlutě, pak bíle.

Zatímco dříve jste se v autoškole učili, jak žárovku vyměnit, v moderních autech už se k ní ani nedostanete. U nejnovějších automobilů to dokonce ani nikdy nebudete potřebovat, LED žárovky totiž vydrží po celou dobu životnosti auta.

Kdysi revoluční halogenová světla se objevila už v 60. letech 20. století. Sloužila poměrně dlouhou dobu, než je začaly od poloviny 90. let vytlačovat xenonová světla. V posledních letech jsou velkým hitem LED světlomety. Skromnější verze je většinou používají v kombinaci s halogeny, vyšší úrovně výbavy nabízení tzv. Full LED svícení. V poslední době vzbudily rozruch maticové světlomety. Jedná se o novinku, kterou zatím málokdo zná. Jak fungují?

Maticová světla se skládají ze spousty jednotlivých diod uložených ve sloupcích. Ve spolupráci s kamerou pak auto zapíná a vypíná diody dle potřeby. Můžete tak takřka neustále používat dálková světla, aniž byste je museli vypínat. Nikdy totiž neoslňujete ostatní auta. Když máte vozidlo v protisměru, vaše auto vypne jen ty ledkové sloupce, které by protijedoucí vozidlo oslňovaly.

Dojíždíte-li auto před vámi, světlo vycházející z vašich světlometů ho doslova obtéká. Kromě toho, že se jednotlivé diody vypínají a zapínají dle potřeby, dokážou i měnit intenzitu, takže v zatáčce vám přisvítí tak, aby byla viditelnost optimální. Maticové světlomety vám tedy v každé situaci dávkují maximum světla, ovšem vždy s ohledem na ostatní vozidla.

Tyto světlomety byly až dosud vyhrazeny prémiovým segmentům. Moderní doba je však nyní přináší i do mainstreamových modelů. Příkladem je nový Peugeot 308, který přijde na český trh letos v říjnu, a Peugeot 308 SW očekávaný na začátku příštího roku. Zde se tato technologie nazývá Peugeot Matrix LED Technology. Nové modely slibují mnohem větší účinnost svícení a vyšší bezpečnost v každodenním provozu.

Dokonalou viditelnost v noci podporuje i další asistenční systém, kterým dříve disponovaly výhradně prémiovky, a to systém nočního vidění neboli Night Vision. Dnes ho najdete například u Peugeotu 508, 508 SW a faceliftovaných SUV Peugeot 3008 a 5008. Funkce Night Vision používá infračervenou kameru. S její pomocí umí rozpoznat osoby a zvířata před vozem ve tmě nebo v podmínkách s nízkou viditelností. Systém funguje na dálku 200 až 250 m, tedy více než dosah potkávacích světel, infračervené záběry pak zobrazuje na digitálním přístrojovém panelu v zorném poli řidiče. Můžete se tedy dívat na svět očima nočního predátora. A nejen to, hlavně výrazným způsobem zvýšíte bezpečnost vás i ostatních.

Zdroj: Peugeot

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47