Toto australské vozidlo vyvine rychlost 1600 km/h. Pohání ho motor z rakety

 Auto-Moto 
07. července 2021 14:00 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vozidlo může pokořit světový rekord Aussie Invader
Tento australský predátor s motorem, který pohání rakety, může zlomit rychlostní rekord. Speciální vozidlo je totiž zkonstruováno tak, aby dokázalo překonat rychlost zvuku. Dosavadní rychlostní rekord drží už desítky let vozidlo z Velké Británie.

Jak už může napovědět samotný název vozu Aussie Invader 5R, není to jen tak obyčejné auto, ale rychlostní speciální vozidlo, které je schopné daleko překonat rychlost zvuku. Konstruktéři této nestvůry s raketovým motorem chtějí pokořit desítky let starý rychlostní rekord.

Unikátní vozidlo s raketovým pohonem by mohlo zlomit rychlostní rekord 1227 km/h. Pomoct by mu měl několikanásobně silnější motor, než mělo vozidlo Thrust SSC britské výroby, které před více než třiceti lety dokázalo akcelerovat až na rychlost 1227 km/h a od té doby ho nikdo nepřekonal.

Vývoj má na starost jezdec

Letitý rychlostní rekord se však nyní chystá pokořit parta nadšených Australanů se svým vozem Aussie Invader 5R. Samotný vývoj vozu má na starost jeho budoucí řidič a závodník Rosco McGlashan, který si ho přizpůsobuje doslova na  míru.

Stroj Aussie Invader 5R pohání raketový motor o výkonu 149 MW. To je zhruba tisíckrát víc než rychlé silniční auto. Váží devět tun, na délku má 16 metrů a jeho cílem je dosáhnout rychlosti 1600 km/h. Za maličkou kabinou se ukrývá obrovský prostor pro palivo.

Třináct kilometrů brždění

Po zážehu motoru by mu k tomu mělo stačit 30 vteřin. Pak ho ovšem čeká více než 13 kilometrů intenzivního brzdění pomocí několika druhů brzd a navíc padáku. Trhač asfaltu Aussie Invader by se měl pokusit o sesazení krále dosavadní rychlosti už příští rok. Dále čtěte: (Vědci popsali, jak snadno lze provést kybernetický útok na auto).

Zdroj: Moto Authority.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty