Toto je nejmenší implantovatelný čip na světě. Sloužit má především v medicíně

 Technologie 
19. června 2021 07:21 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nejmenší mikročip na světě je viditelný pouze pod mikroskopem Columbia Engineering
Vaše další schůzka u lékaře by napříště mohla být velmi krátká, a to díky novým mikročipům o velikosti roztoče viditelných pouze pod mikroskopem.

Zkuste si to představit. Váš chirurg potřebuje před zákrokem nepřetržitě sledovat vaše plíce, aby se ujistil, že váš dýchací systém je dostatečně silný, aby zvládl anestezii. Pomocí injekční jehly tedy vpraví do vašeho těla několik malých mikročipů, které díky komunikaci s ultrazvukovým přístrojem zobrazí váš zdravotní stav. 

Mikročip o velikosti jednoho milimetru

Taková je vize budoucnosti s nejmenším jednočipovým systémem na světě, kompletním elektronickým obvodem, který mohou technici jednoho dne vstřikovat přímo do těla, aby mohli sledovat a diagnostikovat určité zdravotní podmínky.

Vědci z Kolumbijské univerzity doposud navrhli a vyrobili čipy pro měření tělesné teploty, ale doufají, že čipy jednoho dne mohou sledovat vše od krevního tlaku přes glukózu až po dýchání.

"Chceme usilovat o taková zařízení, abychom rozšířili ultrasonografii, abychom překonali to, co je k dispozici prostřednictvím endogenních charakteristik tkáně,“ říká vedoucí výzkumný pracovník Ken Shepard, profesor elektrotechniky a biomedicínského inženýrství na Kolumbijské univerzitě. "Tato zařízení mohou být navržena tak, aby snímala věci a sdělovala tyto informace zpět do ultrazvukového obrazu, který také poskytuje biogeografické informace o tom, kde byla tato konkrétní informace snímána,“ říká Shepard.

Důležitou zprávou pro  všechny konspirační teoretiky je, že vědci za žádných okolností nemohou pomocí těchto drobných zařízení sledovat vás, protože miniaturní čipy nepoužívají typ vysokofrekvenční (RF) komunikace, který by v takovém případě byl nutný.

Jak miniaturní čip funguje

Každý čip má tři hlavní charakteristiky, říká Shepard. Přenos dat a napájení jsou bezdrátové, rozhraní, které spojuje člověka s technologií, je integrováno do samotného čipu a zařízení má tvarový faktor, díky kterému je přizpůsobitelné lidskému tělu, což znamená, že je velmi malý a nenápadný.

Vědci k čipu přidali piezoelektrický snímač v mikroskopickém měřítku, aby mohl komunikovat pomocí ultrazvukové technologie. Převodník převádí mechanické zvukové vlny z ultrazvukového přístroje na elektrické signály a naopak. Je pokryt malou vrstvou zlata na obou stranách, aby se zlepšila konektivita. Čip má také vrstvu speciálního vodivého filmu a tenkou měděnou vrstvu.

K napájení čipu vědci použili komerční ultrazvukový přístroj k aplikaci ultrazvukových vln a piezoelektrický měnič funguje jako anténa. Je to proto, že ultrazvukové vlnové délky jsou mnohem menší než rádiové vlnové délky stejné frekvence, což umožňuje, aby zařízení bylo extrémně malé. Celkově mají čipy objem menší než 1 kubický milimetr.

Mikročipové konspirační teorie

Integrovatelné mikročipy, které jsou tradičně mnohem větší než tyto miniaturní, jsou obvykle implantovány těsně pod kůži na prstech nebo rukou a jsou tu po celá desetiletí. Ostatně existuje dlouhá historie lidí implantujících mikročipy do svých těl. Tito lidé jsou obvykle označováni za "biohackers“ nebo "grinders“ a chtějí pomocí mikročipů rozšířit schopnosti svého těla.

To ale není budoucnost těchto miniaturních mikročipů. "Nejsem příznivcem implantované elektroniky jakéhokoliv druhu pro zdravé lidi," říká Shepard. Pokud jsou lidé zdraví a není nutné jejich zdravotní stav sledovat, s těmito inovativními čipy se během svého života nemusí vůbec potkat. Dále čtěte: Národní bezpečnostní agentury varují před 5G sítěmi.

Zdroj info: Columbia University in the City of New York 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum