Národní bezpečnostní agentury varují před 5G sítěmi

 Technologie 
03. června 2021 14:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
  / inStory.cz
Skupina předních amerických bezpečnostních agentur varovala, že vliv nepřátelských zemí na standardy 5G sítí je hlavní hrozbou pro zabezpečení pokročilých komunikačních sítí budoucnosti.

"Standardizační orgány pro technologii 5G nereagují adekvátně na nepřiměřený vliv nepřátelských zemí, které chtějí posílit proprietární technologie a omezit budoucí interoperabilitu s jinými technologiemi," uvádí se ve zprávě amerických bezpečnostních agentur.

Špatné zabezpečení

Zpráva nastínila řadu hrozeb pro komunikační sítě páté generace, a to včetně rizik dodavatelského řetězce pro zařízení 5G a nezabezpečených síťových architektur, až sítě 5G začnou fungovat.

"Tento vývoj zavádí významná rizika, která ohrožují národní bezpečnost, ekonomickou bezpečnost a ovlivňují další národní a globální zájmy. Vzhledem k těmto hrozbám budou sítě 5G atraktivním cílem pro zločince a zahraniční protivníky, kteří budou moci využívat cenné informace a zprávy,“ uvádí se ve zprávě.

Nedůvěryhodní dodavatelé

Otázka dodavatelů technologií pro sítě 5G je problematická už dlouhou dobu. Čína se snaží formovat standardy ve svůj prospěch předložením velkého množství navrhovaných technických norem řídicím orgánům a podle Nikkei, japonské organizace pro finanční zprávy, je mnoho z nich standardizačními orgány přijata, což americké bezpečnostní agntury považují ze strany standardizačních orgánů za neadekvátní reakci. Vláda USA má dlouhodobě vážné obavy z produktů a technologií vyrobených společností Huawei, čínskou telekomunikační společností a světovým lídrem v oblasti 5G zařízení, a to kvůli jejím vazbám na čínskou vládu.

USA jsou zvláště znepokojeny hardwarem dodávaným společností Huawei a bezpečnostní zpráva uvádí nedůvěryhodné komponenty jako konkrétní riziko dodavatelského řetězce pro sítě 5G. Tyto komponenty mohou obsahovat škodlivý kód nebo zadní vrátka, přes která by nepřátelský stát mohl získat přístup k americkým nebo spojeneckým sítím a krást data.

Pro běžné uživatele sítě 5G představují jen řadu výhod, vyplývajících z rychlého připojení. Na druhou stranu, pokud by sítě 5G skutečně po svém spuštění měly stále svoje bezpečnostní mezery, znamenalo by to třeba i hrozby na poli průmyslové špionáže. Dále čtěte: Čína staví dva tajné jaderné reaktory. Ty budu vyrábět plutonium a děsit svět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod