Vesmírný odpad zasáhl a poškodil Mezinárodní vesmírnou stanici

 Technologie 
01. června 2021 10:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vesmírný odpad je stále nebezpečnější CSA/NASA
Došlo na nevyhnutelné. Kousek vesmírného odpadu, příliš malý na to, aby ho bylo možné sledovat, zasáhl a poškodil část Mezinárodní vesmírné stanice, konkrétně robotické rameno Canadarm2.

Přístroj stanice je sice stále funkční, ale kus odpadu prorazil tepelnou vrstvu a poškodil výložník pod ní. A je to především velké varování, že problém s vesmírným odpadem na nízké oběžné dráze Země je tikající časovanou bombou.

Na oběžné dráze je 23 tisíc sledovaných kusů odpadu

Kosmické agentury po celém světě si jsou vědomy problému vesmírného odpadu. Na nízké oběžné dráze Země je sledováno více než 23 000 kusů, což má pomoci satelitům a vesmírné stanici zabránit srážkám, ale všechny tyto kusy odpadu mají velikost softballového míčku nebo jsou větší.

Cokoli pod touto velikostí je ale příliš malé na to, aby bylo možné je sledovat, přesto mohou způsobit značné škody, včetně proražení kovových desek vesmírných plavidel.

Kdy ke kolizi došlo, není jasné

Canadarm2 formálně známý jako Systém vzdálené manipulace vesmírné stanice (SSRMS) navržený Kanadskou vesmírnou agenturou, je součástí vesmírné stanice již 20 let. Jedná se o titanové robotické rameno s více spoji, které pomáhá při manévrování s objekty mimo ISS, včetně raketoplánů s nákladem nebo při provádění údržby stanice.

Není jasné, kdy přesně ke srážce došlo. Poškození bylo poprvé zaznamenáno 12. května během běžné kontroly. NASA a Kanadská vesmírná agentura spolupracovaly při pořizování podrobných snímků a hodnocení škod. "Navzdory dopadu naznačují výsledky probíhající analýzy, že výkon paže zůstává nedotčen,“ napsala agetura ve svém prohlášení. "Poškození je omezeno na malou část ramene a tepelnou vrstvu. Canadarm2 pokračuje ve svých plánovaných operacích.“

Vesmírný odpad se hromadí od roku 1957

Vše začalo vypuštěním Sputniku 1 v roce 1957. Podle zprávy Evropské kosmické agentury obíhá kolem Země odhadem 130 milionů fragmentů antropogenního materiálu menšího než milimetr. Tento odhad nezahrnuje přírodní vesmírný prach. "Abychom mohli i nadále těžit z vědy, technologie a dat, které provoz ve vesmíru přináší, je zásadní, abychom dosáhli lepšího souladu se stávajícími pokyny pro zmírňování vesmírného odpadu v konstrukci a provozu kosmických lodí,“ řekl loni vedoucí kanceláře kosmického odpadu ESA Tim Florer.

Kosmické agentury tak budou i nadále shromažďovat údaje za účelem provedení analýzy této události, a to nejen pro pochopení toho, jak k ní došlo, ale také k posouzení budoucího rizika. Dále čtěte: Vozítko Curiosity bylo spatřeno z vesmíru, jak na Marsu šplhá na Mont Mercou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008