Technologičtí boháči přišli v loňském roce dohromady o 400 miliard dolarů. Nejhůř dopadl Elon Musk. Stal se prvním člověkem na světě, který přišel o 200 miliard

 Technologie 
03. ledna 2023 18:38 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Elon Musk se stal prvním člověkem na světě, který přišel o 200 miliard Depositphotos
Technologičtí miliardáři už nejsou v novém roce tak bohatí, jako byli ještě v průběhu toho starého roku. Dohromady totiž přišli Elon Musk, Jeff Bezos a Mark Zuckerberg za pár měsíců o úctyhodných 400 miliard dolarů.

Nejhůř dopadl právě Elon Musk, který si navíc zapsal jeden rekord, ze kterého rozhodně nemá velkou radost. Stal se totiž prvním člověkem na světě, který přišel o 200 miliard, jak uvedla agentura Bloomberg. Přitom ta ještě v roce 2021 spočítala jeho jmění na 340 miliard, a tou dobou byl také Elon Musk nejbohatším člověkem na světě. Muska ale připravila o tyto obrovské peníze především jeho automobilka Tesla, kterou založil a které se v posledním roce vůbec nedařilo. Místo Muska se tak nejbohatším mužem planety stal muž, který s technologiemi nemá vůbec nic společného. Francouz Bernard Arnault je totiž majitelem obrovského módního konglomerátu LVMH.

Musk ale rozhodně nebyl sám, i když rozhodně přišel suverénně o nejvíc peněz ze všech technologických miliardářů. Spolu s ním „slušně“ zchudli i další technologičtí magnáti Jeff Bezos a Mark Zuckerberg. A zajímavé je, že všem třem se jmění zvětšovalo v covidových letech, protože tehdy investoři hojně dávali svoje peníze do technologických firem, zatímco nyní pro změnu hledají jiné typy investic. To vedlo k tomu, že hodnota akcií firem spojených s Muskem, Bezosem a Zuckerbergem začala klesat a tuto trojici připravila o neuvěřitelné množství peněz. Zkrátka, technologická bublina splaskla.

Jeff Bezos tak ztratil také velkou část svého osobního jmění, konkrétně přišel o 86 miliard dolarů poté, co klesla hodnota především akcií Amazonu, a to až o polovinu. Veselý teď není ani Mark Zuckerberg. Zakladatel Facebooku spojil svoji budoucnost s metaverse, na což akcie jeho společnosti klesly téměř o 66 procent. V dolarech to znamenalo ztrátu 81 miliard a Zuckerberg rázem vypadl i z Top 10 miliardářů, což je žebříček, který rovněž dává dohromady agentura Bloomberg.

Jiní známí tech miliardáři jako Larry Page a Sergej Brin, ze společnosti Alphabet, přišli dohromady o 92 miliard dolarů, zatímco zakladatel Microsoftu Bill Gates v roce 2022 ztratil téměř 30 miliard dolarů. Dohromady zakladatelé a manažeři těchto společností přišli tedy o více než 400 miliard dolarů osobního majetku. A to jsou opravdu obrovské peníze.

Navíc nyní nikdo neví, zda ztráty majitelů předních technologických firem nebudou pokračovat i v letošním roce, kdy celosvětová ekonomika bude mít vážné problémy. A přežije to vůbec Elon Musk, pokud taková situace nastane, a není to tedy vůbec vyloučené? Musk například musel prodat značnou část svých akcií ve společnosti Tesla, které se nedaří především díky tomu, že má na trhu s elektrickými vozy stále větší konkurenci. Za utržené peníze si koupil Twitter, který ho stál 44 miliard dolarů. Následně ale zjistil, že Twitter není zrovna v kondici, a musel propustit asi 75 procent zaměstnanců, aby se dostal z nejhoršího. Musk má ještě podíl ve společnosti Space X, která aktuálně odpovídá necelým 45 miliardám dolarů. Zajímavé ale je, že Musk není většinovým vlastníkem, a drží tak zhruba 42 procent akcií této firmy. Není se, co divit, že nejnovějším Muskovým příspěvkem na Instagramu je fotografie, na které doma řádí s plamenometem.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený elonmusk (@elonmusk)

Autorský článek, další zdroj: Instagram, Bloomberg

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve