USA se bojí Číny a jejích pokroků. Brání vlastním občanům pracovat pro čínské společnosti

 Technologie 
29. prosince 2022 11:46 / Michael Veselý
  6
📷
1 fotografie v galerii
Čína se pyšní čipy a USA se zatím klepe hrůzou. Depositphotos
USA se obává technologického pokroku Číny. Čipy, které vyrábí, jsou na stále lepší úrovni a mohly by být využity například ve válečném konfliktu. Proto Spojené státy učinily opatření, které Číňany omezuje v nákupu potřebných součástek k jejich výrobě.

USA rychle zvyšují úsilí jak zbrzdit čínský pokrok v polovodičovém průmyslu. Ten je totiž zásadní pro vše od chytrých telefonů po válečné zbraně. V říjnu Washington oznámil některé z dosud nejširších exportních kontrol – vyžadující licence pro společnosti vyvážející čipy do Číny pomocí amerických nástrojů nebo softwaru, bez ohledu na to, kde na světě jsou vyrobeny. Čína nazvala tyto kontroly „technologickým terorismem“. Opatření Washingtonu také brání občanům USA a držitelům zelených karet pracovat pro některé čínské společnosti vyrábějící čipy. Držitelé zelené karty mají v USA  trvalý pobyt a  tudíž právo v zemi pracovat.

Čipy Ameriku děsí. Používají se totiž k napájení superpočítačů, umělé inteligence a vojenského hardwaru. USA tvrdí, že používání této technologie Čínou představuje hrozbu pro jejich vlastní národní bezpečnost. Země v Asii, které vyrábějí čipy – jako Tchaj-wan, Singapur a Jižní Korea – mají nyní obavy, jak tato lítá bitva ovlivní do budoucna globální dodavatelský řetězec.

A během minulého týdne došlo k významným změnám v konfliktu čipů. Bidenova administrativa přidala na washingtonský seznam entit dalších 36 čínských společností, včetně hlavního výrobce čipů YMTC, jejichž komponenty se používají do výrobků jako například iPhony. Znamená to, že americké společnosti budou potřebovat vládní povolení, aby jim mohly prodávat určité technologie, a tohle povolení je samozřejmě velmi obtížné zajistit. Americká omezení mají široké důsledky. Amerika neprodává své nejpokročilejší návrhy čínským firmám včetně technologického gigantu Alibaba. USA a Velká Británie provádějí u obchodníků přísné kontroly. TI se zavázali dodržovat všechny platné exportní zákony a předpisy v jurisdikcích, ve kterých působí.

Čína podala stížnost

Čína si stěžuje na USA u Světové obchodní organizace kvůli kontrole vývozu polovodičů a dalších souvisejících technologií. Jde o první případ WTO, který Peking vznesl proti USA od nástupu prezidenta Joea Bidena do úřadu v lednu 2021. Ve svém podání WTO Čína tvrdila, že USA zneužívají kontroly vývozu k udržení svého vedoucího postavení ve vědě, technologii, strojírenství a výrobních sektorech. Dodala také, že kroky USA ohrožují stabilitu globálních průmyslových dodavatelských řetězců.

USA se nelíbilo, že na to jde Čína touhle cestou, aby se k čipům probojovala. V reakci na její jednání Spojené státy Americké uvedly, že obchodní orgán „není vhodným fórem“ pro řešení obav souvisejících s národní bezpečností. Náměstkyně ministra obchodu USA pro exportní administrativu Thea Kendlerová uvedla, že zájmy národní bezpečnosti USA vyžadují, aby se jednalo rozhodně a odepřeli tak přístup k pokročilým technologiím nebezpečným subjektům. Stížnost uvádí, že USA zavedly omezení na vývoz přibližně 2 800 typů čínského zboží, ale pouze 1 800 z nich bylo povoleno podle pravidel mezinárodního obchodu. Spojené státy mají 60 dní na to, aby se pokusily záležitost vyřešit. Pokud se tomu tak nestane, bude Čína moci požádat, aby byl její případ znovu přezkoumán.

Výrobci čipů jsou také pod tlakem, aby vyráběli pokročilejší čipy na podporu nových produktů. Například nový notebook společnosti Apple by měl obsahovat čipy od lídra v oboru Taiwan Semiconductor Manufacturing Company o rozměrech 3 nanometrů. Pokud netušíte, co je to za velikost, zkuste si to představit takhle. Vzpomínáte si, jak vypadají vyperoxidované vlasy? Jsou tenké a slabé. Tenhle lidský vlas měří zhruba 50 000 nanometrů.

Americké kontroly by mohly posunout Čínu dále za ostatní země vyrábějícími čipy, i když Peking otevřeně prohlásil, že chce upřednostnit výrobu polovodičů a stát se supervelmocí v tomto sektoru. USA již teď výrazně izolovaly čínský čipový průmysl, a to můžeme říct, že nejnovější opatření nejsou tak rozsáhlá jako ta, která byla oznámena v říjnu. Pře probíhá mezi velmocemi totiž už delší dobu.

Kontroly zvažují i další země

Nakonec ale Spojené státy americké nejsou samy, komu se vůbec nelíbí, kam pokrok v Číně směřuje. Japonsko a Nizozemsko by případně mohly zavést kontroly vývozu do Číny, což by omezilo schopnost japonských a nizozemských společností prodávat pokročilé produkty na čínský trh. Nedávno se ukázalo, že USA jednaly se dvěma hlavními dodavateli zařízení na výrobu čipů o přijetí podobných amerických kontrol v Pekingu. Dělají tak možné i nemožní, aby se vojenská technika, která proti nim může být kdykoliv použita, neposunula dál.

Dnes miliony produktů jako auta, pračky, chytré telefony a další – spoléhají na počítačové čipy, známé také jako polovodiče. A právě teď jich prostě není dost, aby uspokojily poptávku v oboru. V důsledku toho je mnoho oblíbených produktů nedostatek. Čínu tedy podobné zákazy výrazně omezují. Někteří nakupující již tyto problémy zaznamenali během covidu, kdy bylo téměř nemožné koupit nějakou konzoli. Prodej ojetých vozů roste například proto, že nových vozidel, často nabitých množstvím jednotlivých čipů, je nedostatek. Čipy, o kterých tu mluvíme, totiž plní v moderních produktech různé funkce a často jich je v jednom zařízení více.

Jak se pandemie rozvíjela, první známky kolísající poptávky vedly k hromadění zásob a předběžnému objednávání čipů některými technologickými firmami, což způsobilo, že ostatní se potýkaly se složitým získáváním komponent.

Lidé pracující z domova potřebovali notebooky, tablety a webové kamery, aby jim pomohly dělat jejich práci, a továrny na výrobu čipů se během pandemie zavíraly. Spotřebitelé měli občas problémy s nákupem zařízení, která chtějí, ačkoli výrobci byli až dosud schopni poptávku nakonec dohnat. Potíže s dostupností jsou v této oblasti dlouhodobé a pokud si Čína myslela, že udělá významný historický pokrok, spletla se, protože pro ni teď bude získávání klíčových součástek na výrobu čipů ještě mnohem náročnější.

Autorský článek. Další zdroje: Bbc.co.uk,

Témata: Čína, čipy
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008