Nový Peugeot 408 už jezdí. Zatím jen ve Středomoří, brzy se však objeví i na českých silnicích

 Auto-Moto 
21. listopadu 2022 15:29 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nový Peugeot 408 už jezdí Peugeot
Na břehu Středozemního moře, asi 35 kilometrů od Barcelony leží město Sitges. Je známé svým filmovým festivalem, plážemi a nočními podniky. V létě jsou místní pláže obležené turisty a místní hotely nabízejí více než 4 500 hotelových lůžek. Z 26 tisíc stálých obyvatel je většina zaměstnána v cestovním ruchu. Toto letovisko přezdívané španělské Saint-Tropez na rozdíl od jiných evropských přímořských oblastí nezahálí ani mimo turistickou sezónu. Naopak! Místo dovolenkářů zde totiž utrácejí automobi

Právě na tyto ukázkové silnice vyvezla značka Peugeot svůj nový model Peugeot 408 a sezvala na testování novináře z celého světa.

Dynamický zvýšený fastback Peugeot 408 si na krásných silnicích doslova libuje. Jeho sportovní charakter zde může naplno vyniknout. Zejména se pak Peugeot 408 může pochlubit svojí aerodynamikou, které bylajakožto faktoru s dopadem na energetickou bilanci, věnována mimořádná pozornost. Nárazník, víko zavazadlového prostoru, difuzor, sloupky karoserie, zrcátka, ochrana spodní části..., všechny díly karoserie byly optimalizovány díky úzké spolupráci designérů a aerodynamických inženýrů značky Peugeot. K vyšší aerodynamické účinnosti přispívá rovněž design kol, který ovlivňuje i celkový výkon vozu.

Pro zlepšení vibračního komfortu byla tuhost karoserie optimalizována díky lepení konstrukčních prvků. Více než kdy jindy je potěšení z jízdy zapsáno přímo v genech nového modelu Peugeot 408. Výsledkem je příkladná jízdní stabilita, špičkový jízdní komfort, vynikající potěšení z jízdy a vzhledem k poloměru otáčení 11,18 m i dokonalá ovladatelnost ve městě.

Nový Peugeot 408 je vybaven 17 až 20palcovými pneumatikami. Ty patří do kategorie A, aby bylo dosaženo nízkého valivého odporu a s ním spojené vysoké účinnosti, ovšem současně aby byly zachovány dokonalé jízdní vlastnosti vozu.

Čím však Peugeot 408 jednoznačně vyniká, to je jízdní komfort. Na tom má zásluhu rozvor. Dosahuje délky 278,7 cm, což je opravdu hodně. Díky tomu má model 408 vynikající stabilitu a pohodlí, z čehož profitují všichni pasažéři, včetně těch na zadních sedadlech, kteří mají k dispozici úctyhodných 188 milimetrů pro kolena. I ty nejdelší cesty si s tímto modelem vychutnáte. Dvojnásob to platí pro cestující na předních sedadlech, kteří mají k dispozici vyhřívaná, elektricky nastavitelná sedadla s masážní funkcí a s možností uložit dvě nastavení do paměti.

Všechny silnice ale nejsou tak vymazlené jako ty v okolí Barcelony. Jak si Peugeot 408 poradí s výmoly a s rozbitými cestami? SUV to sice není, ale náročný terén zvládne líp než kterýkoli jiný vůz. To konstruktéři v Peugeotu ověřovali na 1 100 00 kilometrech ujetých ve všech možných podmínkách, na všech typech silnic a v nejrůznějších klimatických podmínkách. Peugeot 408 překonal přejezdy brodů, zpevněné i vyježděné cesty, štěrk, jízdu v extrémním horku i mrazu, ve dne i v noci. Po celou dobu vše bylo opětovně testováno a zkoušeno, zkoumáno a vyhodnocováno. Každý kilometr ujetý v těchto extrémních podmínkách odpovídá několika desítkám kilometrů, které ujede běžný uživatel.

Pokud si tedy dovedete představit Peugeot 408 jako váš nový vůz do rodiny či firmy, či pokud už dokonce zvažujete si ho pořídit, nemusíte se českých silnic, které mnohde budou zřejmě po zimě pořádně zničené, obávat. Navíc se můžete těšit na opravdové zážitky z jízdy. Nový Peugeot 408 dorazí na český trh na začátku příštího roku. Cena zatím nebyla zveřejněna.

Zdroj: Peugeot

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod