Bombardér z budoucnosti B-21 bude představen už v prosinci. Na tahu jsou Čína a Rusko

 Letectví 
06. listopadu 2022 18:15 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
B-21 zřejmě zůstane řadu let nejmodernějším bombardérem světa Northrop Grumman / volný zdroj
Už jen několik týdnů zbývá do oficiálního odhalení velmi očekávaného amerického bombardéru B-21 Raider. A to vyvolává jasnou otázkou. Co na to ostatní země, především pak Čína a Rusko?

Bombardér B-21 Raider bude nejmodernějším bombardérem současnosti. Má konstrukci létajícího křídla, díky čemuž má obrovský nákladní prostor, ve kterém může nést různé druhy zbraní, včetně těch jaderných. Konstrukce bombardéru také umožňuje integraci nových senzorů nebo jiných subsystémů a samozřejmě disponuje nejmodernější technologií stealth.

Co všechno bude B-21 doopravdy umět a jakými technologiemi bude vybaven, zůstává zatím stále poměrně velkým tajemstvím. Dozajista ale půjde o nejmodernější bombardér současnosti a dost možná i blízké budoucnosti. Otázkou totiž je, zda Čína a Rusko budou schopny na něco takového v následujících letech vůbec zareagovat.

Především pak Čína, která má neskrývanou ambici postavit největší armádu světa. Jenomže zatím ještě nikdy nebyla schopná vyvinout vlastní bombardér od základu. A jediný aktivní bombardér, Xian H-6, kterým Čína v současné době disponuje, je v podstatě takovou čínskou kopii sovětského bombardéru Tupolev Tu-16. A ten létá už od roku 1952.

Takže bude Čína schopná na B-21 vůbec nějak reagovat? Moderní bombardér nemá a dosud investovala většinu peněz do balistických střel s konvenčními vysoce výbušnými a jadernými hlavicemi. V posledních letech se Čína také soustředí na vybudování obrovské námořní flotily. Přesto se od roku 2016 pokouší postavit vlastní bombardér známý jako H-20, ale ještě ho nikdy nikdo neviděl a je těžké zjistit, v jaké fázi vývoje stroj vlastně je. Američtí zpravodajové se nicméně domnívají, že to Číně s H-20 bude trvat ještě nejméně 10 let.

Ale nemusí to být pravda. H-20 je třetím ze tří letounů řady 20 sestávajících ze stíhačky J-20 a čtyřmotorového transportního letounu Y-20. Všechny tři „dvacítky“ mají zcela přeměnit čínské letectvo ze zaostalého na moderní. Stíhačky i transportní letadla jsou už ve vzduchu, po H-20 ale není zatím ani vidu ani slechu. Nicméně je jasné, že Čína bombardér vyvíjí v tajném režimu, a svět tak nemusí mít aktuální informace. Letos v létě se navíc Čína přihlásila s tvrzením, že pro H-20 chystá první letové zkoušky. To samé ale tvrdila už před dvěma lety.

Ještě větší otazník v současné době visí nad novým ruským bombardérem s označením PAK-DA. Bombardér Rusko vyvíjí minimálně od roku 2000 a nutně ho potřebuje, protože flotilu ruských bombardérů tvoří Tupolevy Tu-22M, Tu-95 a Tu-160, všechny dávno z dob studené války. Všechny jsou už opravdu staré a všechny mají na moderní dobu řadu nedostatků.

Tak například Tu-22M nemůže shazovat laserem nebo GPS naváděnou munici, Tu-95 je nejstarší vůbec a už skoro ani nelétá a nejmladší Tu-160 je zase konstrukčně komplikovaný a musí se neustále opravovat. PAK-DA je také Tupolev, a soudě podle nějakých skic z roku 2013, má mít rovněž design létajícího křídla stejně jako B-21. Letos se na veřejnost dostaly nějaké informace o Projektu 80, což má být PAK-DA s tím, že se má jednat o podzvukové letadlo, ovšem s doletem, který by stačil k bombardování USA.

Rusko teď nejspíš zbrzdí ve vývoji bombardéru jeho vlastní válka na Ukrajině. Nebude mít peníze ani součástky. Byť nový bombardér potřebuje, stejně jako letadlovou loď, je vysoce pravděpodobné, že nic z toho v následujících letech nebude schopno postavit. Ruskou armádu, která se vždy chlubila svou velikostí a vybaveností, tak pravděpodobně čeká úpadek, a Rusko tak už rozhodně nebude patřit mezi vojenské velmoci.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?