Čína tajně staví několik velikých ponorek, jak odhalily satelitní snímky

 Vojenství 
07. října 2022 11:59 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Čína v posledních letech dělá vše pro to, aby se brzy velikostí svojí flotily vyrovnala Spojeným státům Depositphotos
Čína v posledních letech dělá vše pro to, aby se brzy velikostí svojí flotily vyrovnala Spojeným státům. A do tohoto záměru pravděpodobně také zapadá tajná stavba přinejmenším dvou obrovských ponorek, jak odhalily satelitní snímky Google Earth.

Podle námořních expertů z USA a Velké Británie jde s největší pravděpodobností o dvě veliké autonomní ponorky, které Čína má v současné době v přístavu v Jihočínském moři. Ponorky alespoň podle toho, co je z úctyhodné výšky vidět, budou již pravděpodobně kompletně postavené a dost možná jsou nyní ve fázi nějakého testování.

Ponorky jsou dokonce na satelitních snímcích viditelné už od března loňského roku, až dosud se s nimi ale prakticky nic nedělo. Nyní to tedy vypadá, že na námořní základně Sanya, v Jihočínském moři, která je hlavní základnou pro čínské ponorky, došlo k nějakému významnému posunu.
O čínských válečných programech se toho samozřejmě nic moc neví, takže informace o těchto nových ponorkách prakticky neexistují. Ale co se o nich tedy vůbec mezi odborníky ví? Podle všeho jde tedy o tzv. XLUUV, jinak také Extra Large Uncrewed Underwater Vehicle. Tedy velké autonomní ponorky. Obě jsou totiž podle odborníků malé na konvenční ponorku, ale zase dost velké na autonomní ponorky, takže půjde zřejmě opravdu o tu maximální velikost pro ponorku bez posádky.

První XLUUV na snímku má tedy asi 16 metrů délky a 2 metry na šířku. Má aerodynamickou příď a s největší pravděpodobností dvě vrtule na ocase vedle sebe. To by mohlo naznačovat, že se může jednat o větší verzi již existující autonomní ponorky HSU-001 LDUUV. Tu Čína představila, ale samozřejmě ne světu, v roce 2019 a má se za to, že tato autonomní ponorka je menší a na délku měří asi 5 metrů.

Expertům se také zdá, že XLUUV na snímcích se velmi podobá americké autonomní ponorce Orca, což by nebylo ani žádné velké překvapení, protože tak to Čína ostatně dělá velmi často. Hlavně chce mít všechno, co mají Spojené státy. Díky tomu také Čína v uplynulých letech rozjela rozsáhlou špionáž napříč prakticky všemi sektory, čímž je ve světě nechvalně proslulá. A to se možná stalo i v tomto případě, protože Orcu Američané oficiálně pokřtili až letos v dubnu, i když to byla vůbec první autonomní ponorka typu XLUUV, která kdy byla v západních flotilách vyvíjena.

Co se týče druhé ponorky na snímcích, tak ta je podle všeho ještě asi o dva metry delší, ale zase užší. Odborníci dokonce tvrdí, že design této ponorky připomíná návrh americké firmy Lockheed Martin, se kterým nakonec výběrové řízení na ponorku typu Orca nevyhrála. Úsudek si může udělat každý sám, pokud je to skutečně pravda.

Každopádně takovéto ponorky jsou, a to bez nadsázky, budoucností námořního válčení. Konkrétně právě stroje XLUUV mají být těmi technologiemi, které budou v mořských vodách klíčové. Jsou totiž prakticky multifunkční. Dokáží během plavby posbírat neskutečné množství zpravodajských a špionážních informací, klást námořní miny nebo je naopak vyhledávat a také mají schopnost elektronického boje.

Například americká Orca, která za běžné konfigurace měří 15 metrů, může být modulárně prodloužena až na 26 metrů, takže uveze větší porci munice. Co uvezou tyto čínské XLUUV ponorky, to je otázka, na kterou se sotva dozvíme odpověď. Čína totiž dokáže svoje námořnictvo budovat opravdu ve velkém utajení.

Autorský článek, další zdroj: Naval News

Témata: ponorka, Čína, XLUUV, stavba
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít