Čína v tichosti staví modely amerických letadlových lodí, jak odhalily satelitní snímky

 Vojenství 
15. listopadu 2021 06:40 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Na maketách amerických letadlových lodí Čína nacvičuje jejich zničení Pixabay
Hluboko v čínské provincii Sin-ťiang postavila Lidová osvobozenecká armáda (PLA) dvě letadlové lodě. Jde ale o modely jedna ku jedné amerických letadlových lodí. A to neznačí nic dobrého.

Čína s největší pravděpodobností postavila tyto modely pro nácvik lokalizace, sledování a ničení nejcennějšího aktiva amerického námořnictva, aby se dobře připravila na válečnou akci.

První model je maketa letadlové lodi v měřítku 1 : 1 postavená v poušti Taklamakan v provincii Sin-ťiang na západě Číny. Podle USNI News má objekt šikmou letovou palubu (unikátní pro americké letadlové lodě) a dva cíle, které připomínají torpédoborce s řízenými střelami třídy Arleigh Burke. Torpédoborce třídy Burke fungují jako osobní strážci letadlových lodí na moři a poskytují vzdušnou, povrchovou a podpovrchovou ochranu proti přicházejícím hrozbám. 

Asi 300 mil od tohoto místa se na satelitních snímcích objevila druhá maketa. Jedná se ale o model v menším měřítku, který je postaven na železniční trati, zřejmě aby simuloval pohybující se loď na moři. Nosič je vybaven radarovými reflektory navrženými tak, aby jej mohl radar detekovat. 

Co tím Čína sleduje?

Účel maket je jasný. Umožnit Lidové osvobozenecké armádě přijít na to, jak zničit americké letadlové lodě na moři. Letadlové lodě, tedy plující letiště s až 44 údernými stíhačkami na každé, jsou nejúčinnějším konvenčním vojenským aktivem Pentagonu a ve válce by byly pro Čínu velkou překážkou. Letadlové lodě by mohly například připlout na pomoc v případě čínské invaze na Tchaj-wan, pomáhat bránit japonské území, blokovat Číně zámořskou lodní dopravu a dokonce provádět nálety na čínské území. 

Neutralizace amerických letadlových lodí by dala Číně volnější ruku v Pacifiku. Problém je v tom, že zničit něco tak velkého není nic jednoduchého, zvláště když operuje v oblasti velké jako západní Tichý oceán. Čína potřebuje síť sledovacích platforem, a to včetně hladinových lodí, letadel, dronů a dokonce i satelitů k honbě za jednou letadlovou lodí na tisících čtverečních kilometrech oceánu.

Jakmile se do toho pustí, pak Čína potřebuje komunikační síť (zahrnující pozemní stanice, letadla, drony a satelity), aby mohla ohlásit pozorování ústředí PLA. Jakmile se Čína rozhodne udeřit, pak potřebuje zbraně schopné ulovit letadlové lodě a potopit je. To vše je známé jako "kill chain“ a bez jednotlivých článků se řetěz přetrhne. A hodně z toho už Čína má. Ale důvod k panice to není. Kill chain je složitý proces, který by bylo obtížné zvládnout i pro americkou armádu.A některá spojení, zejména komunikace, jsou skutečně velmi náročné. Dále čtěte: Odtajněné dokumenty odhalují skutečnosti o tragickém potopení jaderné útočné ponorky USS Thresher v roce 1963.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve