V telefonech iPhone je obrovská chyba. Dejte si na ni pozor

 PC a Mobily 
05. listopadu 2021 07:48 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Telefony ukládají všechny vaše konverzace Shutterstock
Chytré telefony iPhone jsou sice bezpečnější než ty s Androidem, přesto je v jejich zabezpečení až do očí bijící chyba, kterou se ovšem nikdo nechystá odstranit. Proč? Protože peníze jsou pro Apple důležitější než bezpečnost.

Architektura, která je základem Apple iMessage, umožňuje end-to-end šifrování a synchronizuje průběžné zálohování, což zajišťuje, že všechna zařízení mají přístup ke stejné historii chatu. 

Kde je problém?

iMessage má ale dvě hlavní slabiny a obě je třeba opravit a obě mají dopad na všechny miliardy uživatelů telefonů iPhone. Veškerá tato chytrá šifrovací technologie je totiž zcela podkopána tím, že Apple nadále ukládá kopie end-to-end šifrovacích klíčů v obecných zálohách iCloud. Pokud toto zálohování nezakážete, Apple může číst vaše zprávy.

A ještě horší je, že stejný problém ovlivňuje také WhatsApp. Pokud nezakážete obecné zálohování iCloud, vlastní šifrované zálohovací řešení WhatsApp bude zcela zbytečné. "Pokud máte pro celý iPhone zapnuté zálohování na iCloudu,“ varuje WhatsApp, "na iCloud se také zálohuje nezašifrovaná verze vaší historie chatu.“ 

A pak je tu ještě fakt, že iMessage nefunguje napříč platformami. A s trojnásobným počtem uživatelů Androidu, než je uživatelů iPhone, to znamená, že jednoduše není možné plně zabezpečit vaše zprávy na iMessage. Ale v podstatě Apple tím svým uživatelům říká, že nemají na výběr. Pokud každý ve vašem okolí nepoužívá iPhone, firma vás vlastně tlačí na nezabezpečené SMS nebo aplikaci třetí strany. A pokud je to druhé, nemůžete ji nastavit jako výchozí. 

Jak se můžete chránit

Pokud si trváte na tom, že chcete být uživateli telefonů iPhone, pak moc možností nemáte. Můžete si samozřejmě říct, že je vám jedno, že se vaše zprávy, včetně třeba i těch kompromitujících, někde ukládají a mohou být tedy kdykoliv zneužity.

Pokud ale chcete, aby vaše komunikace byla skutečně zašifrovaná a nikam se neukládala, nezbývá, než kompletně vypnout funkci zálohování na iCloudu. Podle dosavadních vyjádření Applu se totiž tato firma rozhodně nechystá s tímto sledováním svých uživatelů nic udělat. Dále čtěte: Na Facebooku je tajná funkce, která sleduje všechny vaše on-line aktivty. Návod, jak se jí zbavit.

Zdroj: Forbes.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít