Rozbitý ruský špionážní satelit spadl na americké území

 Technologie 
23. října 2021 12:02 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Technologie ruského satelitu přestala fungovat prakticky hned po vypuštění American Meteor Society/Chris Johnson (volný zdroj foto)
Rozbitá ruská špionážní družice se zřítila před několika dny zpět na Zemi respektive na americký středozápad. Převážná část satelitu samozřejmě shořela v atmosféře, takže na obloze byl vidět pouhým okem docela zajímavý ohňostroj.

Americká meteorologická společnost (AMS)  obdržela asi stovku zpráv o ohnivém zobrazení pádu ruského satelitu od lidí z jihu USA, jako například z Tennessee, ale i ze severního Michiganu. AMS zveřejnila dramatické snímky zachycené některými z pozorovatelů.

Ruský satelit přestal fungovat prakticky hned po svém vypuštění

Kosmos-2551 je ruský průzkumný satelit, který byl vypuštěn teprve 9. září, ale krátce poté zřejmě jeho technologie kompletně selhala. Sonda tak svoji kosmickou dráhu po svém startu ani jednou neupravila, takže se vlastně očekávalo, že Kosmos-2551 znovu vstoupí do zemské atmosféry, což se nenaplnilo. Stalo se tak nakonec až před několika dny.

Pád Kosmosu-2551 pravděpodobně nikoho na zemi neohrozil. Družice měla asi jen 500 kg a neočekává se, že by se k zemi dostaly nějaké úlomky.

Vesmírný odpad umí na obloze udělat ohňostroj docela často

Ohnivé koule nebo ohňostroje z vesmírného odpadu, přestože jsou často velkolepé, nejsou ani nijak výjimečnou záležitostí. Loni například rozzářil australskou oblohu třetí stupeň ruské rakety Sojuz, který do vesmíru vyvážel vojenskou družici.

Podobné incidenty jsou stále častější, protože lidstvo vypouští na oběžnou dráhu stále více satelitů. Tento satelitní rozmach je ale velmi nebezpečný. Odborníci zdůrazňují, že je třeba jednat, aby se problém vesmírného odpadu nevymkl z rukou.

Ten totiž může spadnout na Zemi ve chvíli, kdy ne všechny části satelitů a raket shoří v atmosféře. V neposlední řadě rozmach vypouštění všemožných satelitů vadí i při samotném vesmírném cestování. Stále hůře se nyní vypočítávají trajektorie pro kosmické lodě a průzkumné sondy a fatální srážky ve vesmíru tak hrozí i lodím s lidkou posádkou. Dále čtěte: Po letech zpoždění je to konečně tady. Teleskop, který změní astronomii, trvalo sestavit dlouhých 26 let.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve