Elon Musk představí mozkový implantát, kterým mohou lidé ovládat počítače

 Technologie 
30. srpna 2020 07:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Elon Musk v pátek představí přelomový implantát Depositphotos
Elon Musk oznámil, že jeho firma Neuralink, která se věnuje vývoji mozkových implantátů, představí za několik dní pracovní verzi nejnovějšího implantátu.

Zjednodušeně řečeno, jde o rozhraní mozek-stroj-zařízení, které spojuje lidské mozky s počítači. Tento implantát Neuralink vyvíjí od svého založení v roce 2017.

Implantáty a roboti

Technologický magnát také naznačil, že Neuralink rovněž představí nejnovější verzi high-tech robota, který byl postaven pro chirurgické implantace elektrod, které umožní lidem ovládat počítače pomocí jejich mysli. V únoru uvedl, že nový stroj bude ve srovnání s dřívější verzí Neuralinku z loňského roku opravdu "úžasný“.

Ambiciózní projekt společnosti Neuralink si klade za cíl zabalit tisíce malých elektrod připojených k pružným vláknům do implantovatelného zařízení, které by mohlo lidem s neurologickými poruchami umožnit používat počítače nebo jiná zařízení. Podle dostupných informací se Muskově společnosti už tyto implantáty podařilo úspěšně vložit do krys a údajně již plánuje provádět s touto technologií rovněž pokusy na lidech.

Dojde i na streamování hudby?

Je to jen pár týdnů, co se Musk netajil tím, že v souvislosti s jeho implantátem by bylo možné mimo jiné například streamovat hudbu přímo do mozku. Další variantou je, že by implantát mohl ovládat mozek takovým způsobem, že by fakticky byl schopen regulovat různé duševní poruchy. Implantát Neuralinku by rovněž mohl léčit některé neurologické poruchy.

Zdá se, že využít by se tato přelomová technologie dala v lékařství mnoha způsoby. Zatím je ale vše ve fázi lehkých spekulací, a tak to také zůstane do doby, než sám Musk svůj implantát představí. A to se má stát tento pátek. Dále čtěte: Nový výzkum naznačuje, že svět by mohl směřovat k informační katastrofě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít