Americká pozemní protilodní raketa je novým zabijákem všeho, co pluje po moři

 Vojenství 
04. října 2021 11:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Námořní pěchota chce Čínu v Pacifiku udržet pod kontrolou pomocí nového raketového systému U.S. Marine Corps (volný zdroj foto)
Americká námořní pěchota má jednu velkou prioritu. Je jí nová pozemní protilodní raketa. Systém se jmenuje NMESIS a je to opravdový zabiják lodí.

Námořní pěchota svoji raketu předvedla už v srpnu. NMESIS, tedy Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System, ukázal, co umí během velkého cvičení námořnictva u pobřeží Kauai na Havaji. Námořní pěchota dvakrát vystřelila a zasáhla vyřazené plavidlo, stejně jako si procvičila nakládání a vykládání NMESIS na palubu letadla C-130, jak uvedl v tiskové zprávě Joe McPherson, programový manažer pro palby s dlouhým doletem velení systémů námořní pěchoty. Nyní se bude NMESIS dál testovat a vylepšovat pro plné nasazení zhruba do dvou let.

Co je NMESIS

Ve svém jádru je NMESIS kombinací několika osvědčených schopností, což je klíčový důvod, proč se službě podařilo ji tak rychle uvést do provozu. Zbraň sama používá protilodní raketu Naval Strike Missile, řídicí systém ovládaný na dálku nazvaný ROGUE-Fires a podvozek společného lehkého taktického vozidla.

Námořní pěchota může ovládat řídicí systém pomocí dálkového ovladače nebo přikázat několika odpalovacím zařízením, aby autonomně následovaly vedoucí vozidlo. Samotné vozidlo je postavené na platformě Joint Light Tactical Vehicle a poskytuje robustní expediční systém schopný provozu prakticky kdekoliv.

Tato schopnost rychle se pohybovat po nerovném terénu je důležitá, protože boj, který si námořní pěchota pro NMESIS představuje, bude zaměřen na masivní střelbu, a to odkudkoliv bude potřeba.

Prioritou je Pacifik

Armádní odborníci souhlasí, že Pacifik je skutečně prioritou, a to zejména kvůli Číně. Proto bude NMESIS prioritně nasazen právě tam, aby čínské námořnictvo případně udržel na uzdě.

Koncept provozu předpokládá boj, ve kterém jsou mariňáci rozmístěni po celém bitevním prostoru a spoléhají se na množství menších základen rychle postavených podle potřeby. Tyto základny mohou sloužit logistickým a zpravodajským účelům, ale také slouží jako místo, odkud mohou námořníci nasadit NMESIS pro získání kontroly na moři. Dále čtěte: Proč se všechny armády chystají na podmořskou válku.

Zdroj: Breaking Defence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít