Budoucí britské stíhačky budou mít přelomový digitální systém, který paradoxně otestuje cestovní Boeing

 Letectví 
19. září 2021 10:26 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Běžný Boeing bude testovat pro armádu technologie šesté generace Leonardo (volný zdroj foto)
Cestovní letoun Boeing 757 bude přebudován na testovací letadlo pro armádní program bojových stíhacích letounů Tempest příští generace. O co přesně v tomto armádním programu jde?

Společnost Leonardo UK oznámila, že přemění obyčejný cestovní Boeing 757 v létající laboratoř, která bude testovat technologie pro nové stíhačky šesté generace Tempest.

Proč je projekt stíhaček Tempest důležitý

Tempest je nadnárodní program, v rámci kterého vyvíjí Anglie spolu s Itálií a Švédskem nové stroje s cílem nahradit do roku 2035 zastaralé stíhače Typhoon a Gripen. Ty mimochodem používá české letectvo.

Skutečně přelomové schopnosti stíhaček Tempest ale nebude v jejich designu nebo například rychlosti letu, ale především v systémech snímání, komunikace a datové fúze, což z nich udělá stroje schopné nejen boje, ale také shromažďování zpravodajských informací nové generace. Stíhačky Tempest tedy budou kromě sdílení misí elektronického a kybernetického boje schopny sdílet informace napříč vícedoménovým bojovým prostorem a budou mít rovněž schopnost ovládat roje bezpilotních systémů. Na vývoji stíhačky šesté generace se podílejí firmy BAE Systems, Rolls Royce, Leonardo a MBDA.

Co bude testovat přepracovaný Boeing?

Úpravy Boeingu 757, který bude létat pod přezdívkou Excalibur, budou soustředěny kolem přední části letadla. Úpravy jsou navrženy tak, aby umožnily týmu Tempest prozkoumat potenciál řady rušivých technologií a také analýzu aerodynamických a strukturálních dopadů.

"Excalibur poskytne prostředí reálného světa nezbytné pro pozdější fáze vývoje celého technologického systému, integrovaných senzorů, non-kinetických efektů a komunikace," uvedla v tiskové zprávě společnost Leonardo. Je zajímavé, že Leonardo tvrdí, že Excalibur bude v budoucnu používán i v jiných programech britských a mezinárodních letových testů.

V příštích dvanácti měsících bude muset tedy Excalibur udělat většinu testovací práce. Stíhačky Tempest jsou už totiž rovněž připraveny k testování a pokud mají být plně funkční a vybavené přelomovými technologiemi do roku 2035, nesmí v programu nastat žádné významné zpoždění. Dále čtěte: Vypadá jako tryskáč pro byznysmeny, ale ve skutečnosti je to stroj pro elektronický boj a špionáž.

Zdroj: Breaking Defence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum