Proč se všechny armády chystají na podmořskou válku

 Vojenství 
21. září 2021 12:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ponorky se stávají největší hrozbou pro světový mír Pixabay
Vzhledem k tomu, že Rusko a Čína posilují své vlastní podmořské flotily a schopnosti, americké námořnictvo obnovilo své zaměření na podmořské hrozby a označilo protiponorkovou válku za prioritu.

V srpnu ruský prezident Vladimir Putin oznámil plány na pořízení dvou jaderných ponorek vybavených mezikontinentálními balistickými raketami a dvou ponorek poháněných vznětovým motorem. A Čína, která vlastní čtyři ponorky s balistickými střelami, se chlubí flotilou 50 útočných ponorek s dieselovým motorem.

Je podmořská válka reálná?

Aby bylo možné čelit těmto hrozbám, americké námořnictvo v roce 2018 reaktivovalo svou 2. flotilu, aby se zaměřilo na hrozby z Ruska, a v poslední době pořádá cvičení ke zlepšení své schopnosti bojovat proti nepřátelským ponorkám. "Protiponorková válka je primární misí pro všechny v americkém námořnictvu," řekl novinářům bývalý admirál v důchodu Andrew Lewis. 

Této realitě odpovídá i překvapivá akvizice jaderných ponorek v rámci nového paktu mezi USA, Anglií a Austrálií. Za to se Austrálie už stala terčem výhrůžek přímo od Číny, která protinožcům rovnou pohrozila jadernou válkou.

V posledních letech jsou tu rovněž varování před zvýšenou ruskou podmořskou aktivitou v Atlantském oceánu. Ruské ponorky nyní mají pokročilé řízené střely, které mají dosah a přesnost k zasažení vojenských a civilních cílů v USA a Kanadě.

Vzhledem k investicím, které Rusko a Čína vynaložily v posledních letech na rozšíření svých ponorkových sil, se nyní podmořská hrozba stala reálnou.

Spolupráce USA a NATO je důležitá

Američané už reaktivovali svou 2. flotilu a do hry vstoupila i užší spolupráce s NATO. Kompletní zapojení všech zemí v rámci NATO je pro podmořskou válku klíčové. A zřejmě se do ní zapojí i námořní pěchota, minimálně ta americká.

Velitel generál David Berger v listopadu řekl, že je nezbytné, aby námořní pěchota spolupracovala a poskytovala logistickou podporu a protivzdušnou obranu s tím, že jde o způsoby, jak čelit podmořské hrozbě. "Podmořský boj bude na severu a v západním Pacifiku natolik kritický, že jeho součástí musí být i námořní pěchota," napsal Berger.

Další roli, kterou by mohla námořní pěchota převzít, je provozování bezpilotních letadel vybavených senzory na vyhledávání ponorek a poté nasazení a provozování pasivních a aktivních akustických polí v přilehlých přímořských vodách. A ve hře je i likvidace nepřátelských ponorek raketami ASW nebo lehkými torpédy z mariňáckých letadel. Dále čtěte: Americká bezposádková loď umí sama vypouštět ty nejnebezpečnější rakety světa.

Zdroj: Defence News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?