Nový ruský stíhací letoun Su-57 se údajně podrobuje bezpilotním zkouškám

 Vojenství 
21. května 2020 07:09 / Mirka Malá
  11
📷
2 fotografie v galerii
Ruská stíhačka údajně umí létat bez pilota Depositphotos
Su-57 je velký dvoumotorový stíhací letoun stejné třídy jako drak amerického letectva, stíhačka F-22. Toto tvrzení by mohlo být i pravdivé, ale u Ruska nikdy nevíte.

Podle Ruské informační agentury létá Su-57 bez posádky na utajovaném místě v Rusku. Agentura uvedla, že pilot je v letadle sice přítomen, ale jen z toho důvodu, aby monitoroval systémy stroje.

Su-57 je navržen tak, aby spolu s americkým F-22, F-35 Joint Strike Fighter a čínským letounem J-20 byl tzv. stíhačem páté generace. Tyto letouny kombinují rychlost, utajení a pokročilé zbraňové systémy a senzory.

Je možné, aby stíhačka létala bez pilota?

Zpráva Ruské informační agentury je trochu problematická. Je totiž ovládaná vládou a často tedy plní propagandistickou roli. 

Pilotovaná letadla upravená pro autonomní mise obvykle vyžadují instalaci zařízení k dálkové manipulaci se zbraněmi, senzory a řízením letu. Su-57 je jednosedadlová stíhačka a pokud tedy sedí na sedadle pilot, není v ní místo pro potřebné vybavení k autonomnímu letu. Buď Su-57 používaný pro bezpilotní testování je tedy dvoumístnou variantou, nebo je letadlo ovládáno vzdáleně pomocí softwaru a pilot v ní nesedí. Ověřit to ale nijak nelze.

Ruský letecký průmysl je zaostalý

Ruský letecký průmysl zaostává za ostatními státy ve vývoji autonomních bojových letadel, ale Moskva se to snaží dohnat. V loňském roce byl představen dron S-70 Ochotnik. Rusko předpokládá, že Su-57 a S-70 budou spolupracovat ve válečném období jako tým, přičemž Su-57 nejprve vyčistí prostor, zatímco S-70 provede údery proti nepřátelským silám na zemi. Alternativně by mohl S-70 působit jako robotický doprovod pro pilotovaný Su-57.

Su-57 byl poprvé odhalen už v roce 2010. Ruská státní média se tehdy chvástala, jak dokonalé ruské vzdušné síly jsou. Ve skutečnosti problémy s rozvojem a financováním donutily partnerskou Indii, aby od celého projektu odešla.

Moskva určitě chce, abychom věřili, že Su-57 létá bez pilota, ale načasování této zprávy je trochu podezřelé. Například ruský prezident Vladimir Putin odhalil v březnu 2018 šest nových jaderných zbraní, jejichž existence se nepotvrdila. Ruská armáda měla rovněž do letošního roku mít hlavní bitevní tanky T-14 Armata, ale má jich asi jen 50. Takže je otázkou, jak to ve skutečnosti s autonomní stíhačkou je. Dále čtěte: Americké letectvo chce nové vybavení bombardéru B-1B. Ponese hypersonické rakety.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47